Na proji sa sirom odrasle su generacije na našim prostorima. Jednostavna je, ukusna, zasitna, brzo se sprema i može dugo da stoji.

Svaka domaćica ima svoj recept za koji tvrdi da je najbolji, a ovaj je jednostavan jer su mere "na šolje" kako biste što lakše i što brže pripremili ovaj starinski specijalitet.

Prilikom odmeravanja sastojaka koristite šolju od 200 mililitara.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 šolja jogurta
  • pola šolje vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 g sira
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Pomešajte kukuruzno brašno, belo brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte tečne sastojke - jaja, jogurt, ulje, vodu ili kiselu vodu, i sve dobro sjedinite varjačom ili mikserom. U umućenu smesu dodajte izmrvljen sir, pa još jednom sve dobro promešajte i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili u kalupe za projice koje nije potrebno podmazivati. Pecite proju u zagrejanoj rerni na 220 stepeni otprilike 25 minuta.

Izvor: Stvar ukusa