Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MANASTIRSKI HLEB S MASLINAMA: Bez kvasca i čekanja da testo naraste, a ostaje svež i po nekoliko dana

Autor Marija Brčić

Napravite domaći hleb s maslinama po receptu sa Hilandara.

 Hleb sa maslinama Izvor: Shutterstock

Ljudi pripremaju hleb više od 12.000 godina, a vi ako ste se zasitili običnog, belog hleba, onda probajte malo da eksperimentišete - posebno ukoliko volite mediteranske ukuse ili želite bar mirisima da otputujete do mora.

Na Svetoj Gori, u Hilandaru, monasi spremaju više vrsta hleba, među kojima je i hleb sa maslinama - eliopsomo.

Upravo zbog mirisa koji će se širiti celom kućom, svi će biti nestrpljivi da ga probaju, a hleb će biti baš kako treba, hrskav spolja, mek iznutra, a ukus fantastičan.

Sastojci:

  • 250 g mekog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 125 ml soka od pomorandže
  • 125 ml vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 15 maslina bez koštice

Možda će vas zanimati

Priprema:

Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ulijte vodu i sok od pomorandže. Sve dobro zamesite da dobijete glatko testo, koje će biti malo ređe, ali ne brinite tako treba. Masline možete iseckati ili ostaviti cele, pa ih umešajte u testo i još jednom sve dobro izmešajte. Smesu prebacite u okrugao pleh obložen sa pek papirom, lepo poravnajte varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta dok ne dobije rumenu koricu. 

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti