Uvek je bolji izbor da napravie nešto sami, a ne da uvek kupujete. Osim što tako znate tačno šta jedete, uštedećete, jer hleb bez glutena u prodavnicama nije nimalo jeftin.

Ovaj hleb od ovsenog brašna izuzetno je zdrav, a ukoliko u kući nemate ovseno brašno, možete da ga napravite sami od ovsenih pahuljica koje ćete staviti u bledner i usitniti.

Sastojci:

  • 450 g ovsenog brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike suncokretovog ulja
  • 150 g semenki bundeve
  • 150 g semenki suncokreta

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. Dodajte mlaku vodu i ulje pa umutite mikserom na umerenoj brzini dok ne dobijete glatko testo. Zatim u testo dodajte 100 g semenki bundeve i suncokreta, a ostatak sačuvajte za kasnije. Prekrijte testo krpom i ostavite da naraste, otprilike oko sat vremena. Testo potom premesite, oblikujte u veknu, premažite je vodom i uvaljajte u ostatak semenki. Prebacite na brašnom posut pleh ili u nauljen kalup za hleb. Pokrijte i ostavite još sat vremena. Pecite ga na 200 stepeni 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 C i pecite ga još pola sata. Kada je pečen izvadite ga iz i ostavite da se ohladi.

Izvor: Stvar ukusa