Koren rena koji je pomalo ljutkast sadrži važan sastojak - singrin, ali i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide. Zbog svih ovih sastojaka, ren je idealan za zdravlje, posebno kada su respiratorni problemi u pitanju.
Ren može da se kupi na pijaci tokom cele godine, a kao dodatak jelima najbolji je kada ga sami napravite, a savršeno se slaže uz pečenje i meso sa roštilja.
Sastojci:
- 2 korena rena
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 50 ml vode
- 50 ml sirćeta
Priprema:
Oba korena rena oljuštite, operite i izrendajte na sitno rende.Možete ga usitniti i u blenderu, ali je mnogo ukusniji izrendan. U izrendan ren dodajte so, šećer, pa sve dobro promešajte. Nakon što se izrendali ren dobro operite ruke i nemojte dirati oči, jer će ih ljutina od rena iziritirati. Smesu prebacite u staklenu teglicu. Zasebno sjedinite vodu i sirće, pa sipajte u teglu i dobro zatvorite poklopcem. Količinu vode i sirćeta prilagodite svom ukusu, zavisno od toga koliko volite da ren bude kiseo.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem