Koren rena koji je pomalo ljutkast sadrži važan sastojak - singrin, ali i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide. Zbog svih ovih sastojaka, ren je idealan za zdravlje, posebno kada su respiratorni problemi u pitanju.

Ren može da se kupi na pijaci tokom cele godine, a kao dodatak jelima najbolji je kada ga sami napravite, a savršeno se slaže uz pečenje i meso sa roštilja.

Sastojci:

  • 2 korena rena
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 50 ml vode
  • 50 ml sirćeta

Priprema:

Oba korena rena oljuštite, operite i izrendajte na sitno rende.Možete ga usitniti i u blenderu, ali je mnogo ukusniji izrendan. U izrendan ren dodajte so, šećer, pa sve dobro promešajte. Nakon što se izrendali ren dobro operite ruke i nemojte dirati oči, jer će ih ljutina od rena iziritirati. Smesu prebacite u staklenu teglicu. Zasebno sjedinite vodu i sirće, pa sipajte u teglu i dobro zatvorite poklopcem. Količinu vode i sirćeta prilagodite svom ukusu, zavisno od toga koliko volite da ren bude kiseo.

Izvor: Stvar ukusa