Koliko puta vam se desilo da taman što se spremite da napravite omiljenu pogaču ili drugu poslasticu i shvatite da nemate kvasac u kući. Ne brinite, ne morate da idete do radnje iz udobnosti doma, možete ga napraviti sami i uvek biti spremni za omiljene recepte. Ono što je važno je da sastojke pomešate u staklenoj posudi i da u njoj čuvate kvasac, nije poželjno da bude od plastike.

Sastojci:

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kašika šećera

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u glatku masu, pokrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom, samo vodite računa da nije na direktnoj toploti, jer to ubija kvasac. Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li ste dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja. Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.  Ako želite da imate kvasac pri ruci svakog dana, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga "hraniti" svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču.

Izvor: Stvar ukusa