Tahini je pasta ili sos od susama. Izuzetno je zastupljen u mediteranskoj kuhinji, kao i velikom delu Azije i Afrike. Izuzetno je nutritivno zdrava namirnica, tačnije to je mineralno vitaminska antioksidativna bomba. U sebi pored obilja gvožđa, bakra, magnezijuma, vitamina E, vitamina B1, kalcijuma, sadrži sesamin koji je određena vrsta fitoestrogena sa antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima.

Od tahinija i meda možete napraviti odličan namaz za hleb koji uz mleko čini fantastičan lagani i hranjivi obrok za svako dete. Tahan halva se sastoji od tahinija. Humus i falafel su bez tahinija nezamislivi. Ma bilo koja varijanta da je u pitanju, bogatstvo ukusa je zagarantovano!

Ono što je kod tahinija fantastično jeste to da će vam za njegovu pripremu biti potrebna svega dva sastojka.

Sastojci:

  • 300 g susama
  • 40 ml ulja od susama (možete da posluži i maslinovo)

Priprema:

Propžite susam na tiganju na slaboj vatri dok ne dobijete zlatno žutu boju. Potom ga stavite u blender ili secko sa jačim noževima, i usitnite ga maksimalno. Zatim postepeno dodajete ulje i blendirajte sve vreme sve dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko želite možete da dodate malo soli, ali bez nje će biti neutralnog ukusa, tako da se lakše kombinuje i u slatkim jelima. Sipajte ga u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru, a pre svake upotrebe ga dobro promešajte. 

Izvor: Stvar ukusa