Domaća supa je neizostavan deo svakog porodičnog ručka, bilo je da sa rezancima ili knedlama, a njene blagodeti nadaleko su poznate. Najčešće se sprema sa piliećim ili goveđim mesom.

Povrće kojim obiluje - od celera, luka i paškanata do šargarepe i peršuna, čine je jednim od najzdravijih obroka. Ukoliko pravite domaću supu, a niste baš vični poput bake, onda vam se sigurno desilo da na kraju kuvanja, supa bude zamućena. Da se to više ne bi dešavalo, odajemo vam četiri trika koji će vam izbistriti supu za tren oka.

1. Goveđa supa biće bistrija, ako joj dok se kuva dodate ljuske od jajeta, a posle je jednostavno procedite.

2. Belance ima sposobnost da apsorbuje čvrste čestice, pa ovo svojstvo može korisno da se upotrebi ako je supa mutna. Najlakše će se izbistriti ako joj se doda malo lupanog belanceta, ostavi 10-15 minuta da vri i onda procedi kroz gustu cediljku.

3. Želite li da supa bude lepe boje i bistra, šargarepu prvo propržite na malo masnoće, a potom je dodajte vodi u kojoj se već kuva meso sa ostalim povrćem za supu.

4. Naše bake su često znale da pre nego što ubace crni luk u supu, prvo ga malo proprže na plotni ili ringli. Pored toga što daje posebnu aromu, upravo on je zaslužan za bistinu. 

Izvor: Stvar ukusa