Za vreme Uskršnjih praznika i tradicionalnog kucanja sa jajima, ostane gomila ljuski od jaja koju svi bacaju, a one zapravo mogu da budu od velike pomoći u domaćinstvu.

Nema više zagorelih šerpi i tiganja

Koliko vam se puta desilo da vam zagori omiljeno jelo? Sigurno vam je i te kako poznata ljutnja koju osećate u tom momentu. Ali, uz trik sa ljuskama od jaja zagorelo posuđe postaje prošlost.

Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u zagoreli tiganj, dodajte malo soli i vruće vode, te sunđerom izribajte tiganj.

Oštri nožiće u blenderu

Sigurno vam nikada ne bi palo na pamet da ljuskama od jaja možete da naoštrite sečiva u blenderu ili secku. Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u mikser. Dodajte malo vode pa uključite mikser. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.

Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke

Sa dolaskom proleća mnoge domaćice sređuje terase i dvorišta i presađuju omiljeno cveće. Da bi bolje napredovalo pored redovnog zalivanja, neophodna je i pravilna ishrana zemljišta. Ljuska od jajeta, najjednostavnije i najpristupačnije sredstvo za poboljšanje uslova, i neutralisanje viška kiselosti zemljišta, veoma je korisna za ishranu baštenskih i sobnih biljaka. 

U ljusci se nalazi mnogo kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji su, jednostavno, neophodni za normalan rast biljaka. 

Ovaj recept je isproban, i odlično deluje. Vraća u život i najbeznadežnije sobno cveće. Sve što je potrebno za ovaj rastvor, jeste voda i ljuske od jaja. Ljusku možete koristiti kako celu, tako i isitnjenu.

Ljuske od jaja prelivaju se vodom i ostavljaju 5-7 dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vreme, treba promešati.

Na 1 litar vode ide ljuska od 2-3 jajeta. Možete napraviti veću količinu (3-5 litara). Vaše biljke će vam biti zahvalne. Probajte, i bićete prijatno iznenađeni.

Kako iskoristiti ljuske od jaja TikTok/gardengal_

Izvor: Stvar ukusa