Zaboravite na pekaru, sada sami napravite odličan domaći hleb na kojem će vam svi pozavideti. Lako se mesi i ne trebaju vam neke specijalne veštine, a na stolu će uvek biti vruć, a mekan i vazdušast hleb. Najbolji je sa kajmakom i svežim paradajzom, a sam po sebi je ukusan, tako da možete i samo mast i alevu, kao što su jeli naši roditelji.
Posle se počastite ukusnim kolačem.
Sastojci:
- 200 ml tople vode
- 90 ml toplog mleka
- 2 kašike biljnog ulja
- 1 kašika šećera
- 10 g suvog kvasca
- 480 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 žumance
Priprema:
Mleko, vodu i ulje pomešajte, pa dodajte šećer i kvasac. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa sipajte brašno i so. Umesite glatko testo. Nauljite posudu, stavite testo i pokrijte providnom folijom i krpom. Ostavite da odmori 45 minuta. Razvucite oklagijom u krug, pa stavite u nauljen tiganj. Poklopite i ostavite da odmori 20 minuta. Premžite umućenim žumancetom i na par mesta pritisnite viljuškom. Zatim probušite čačkalicom na par mesta, da izbacite višak vazduha. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus