Sezona mladog luka uveliko je u toku, a o njegovim benefitima po zdravlje naširoko se govori. Ukus mu je nezamenljiv i u kuvanim jelima, salatama, kajganama i omletima.

Ali, ono uz šta ide još bolje jesu testa, pogotovo ako se doda nešto sira. Ovi pužići su upravo sa takvim nadevom i njihov ukus će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 ravna kašika soli
  • 50 ml ulja
  • 450 ml tople vode
  • 125 g maslaca
  • 1 veza mladok luka
  • 200 g mladog sira

Priprema:

Vodu zagrejte, dodajte kvasac i šećer i pustite da kvasac zapeni. U veću posudu sipajte aktivirani kvasac, dodajte ulje, so i postepeno sipajte brašno, pa umesite mekano i glatko testo. Ostavite testo da nadođe. Mladi luk operite i iseckajte na kolutiće sa percima. Sir izgnječite, dodajte omekšali maslac i so, pa sjedinite sa mladim lukom. Nadošlo testo premesite i razvijte u tanku koru. Premažite koru od testa pripremljenim filom od mladog luka, urolajte i secite parčiće debljine dva centimetra. Poređajte pužiće u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni ili dok ne porumene. Poslužite tople ili hladne - u oba slučaja su izuzetno ukusni.

Izvor: Stvar ukusa