Picapita je ispunjena sastojcima sličnim onima koji se koriste za picu. Možete dodati i šunku ako želite, ali ovaj recept je bez mesa. Možda će vam se dopasti i domaća pica sa slaninom i kiselim krastavcima. Pica pita je baš jedinstvena, koristi se mocarela, ali kao što smo rekli, prilagodite recept po želji. Evo kako se pravi pica pita!
Sastojci:
Za testo
- 400 g brašna, plus dodatak za posipanje
- 7g kvasca
- prstohvat žutog šećera
- 1.5 kašika maslinovog ulja
Za sos
- 300 ml paradajz sosa
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, sitno narendanog
- 1 kašičica sušenog origana
Za punjenje
- 150 g mocarele
- 20 crnih maslina, bez koštica i prepolovljenih
- šaka listova bosiljka
Recept za pica pitu:
Umestite testo:
Da biste napravili pica pitu, pomešajte brašno, kvasac i šećer u velikoj posudi i napravite rupu u sredini. Dodajte 1 kašičicu soli, ulje i 250 ml mlake vode. Mesite smesu rukama u testo, a zatim ga stavite na lagano pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Sipajte još malo ulja u činiju, dodajte testo, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 35-40 minuta ili dok se ne udvostruči. U međuvremenu, pomešajte sve sastojke za paradajz sos u činiji.
Ubacite testo u kalup, sa prelivom:
Zagrejte rernu na 190C. Lagano nauljite kalup za tortu. Istresite testo na pobrašnjenu površinu i nekoliko puta izbacite vazduh iz njega rukama. Uklonite četvrtinu testa i ostavite sa strane, a zatim ostatak tanko razvaljajte tako da bude dovoljno veliko da se pleh obloži. Utisnite testo u dno i uz stranu pleha. Polovinu sosa rasporedite po podlozi od testa za picu, pa pospite polovinom mocarele i polovinom maslina i bosiljka. Razvaljajte rezervisano testo u krug koji je dovoljno velik da stane preko prvog sloja fila, a zatim ga položite na vrh. Prelijte preostalim sosom, većinom preostalog sira i ostatkom maslina i bosiljka. Preko fila lagano preklopiti testo, pa preko otkrivenog fila u sredini posipajte preostali sir za pica pitu.
Pecite i poslužite:
Prebacite pleh u rernu i pecite 45-50 minuta dok testo ne porumeni i ne postane hrskavo. Izvadite iz rerne, odvojite kopču za opruge i ostavite da se pica pita hladi 20 minuta pre nego što je izvadite iz pleha i isecite na kockice za serviranje. Uživajte u pica piti!
Saznajte i KAKO SE PRAVE TORTILJA PICE
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem