Picapita je ispunjena sastojcima sličnim onima koji se koriste za picu. Možete dodati i šunku ako želite, ali ovaj recept je bez mesa. Možda će vam se dopasti i domaća pica sa slaninom i kiselim krastavcima. Pica pita je baš jedinstvena, koristi se mocarela, ali kao što smo rekli, prilagodite recept po želji. Evo kako se pravi pica pita!

Sastojci:

Za testo

  • 400 g brašna, plus dodatak za posipanje
  • 7g kvasca
  • prstohvat žutog šećera
  • 1.5 kašika maslinovog ulja

Za sos

  • 300 ml paradajz sosa
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, sitno narendanog
  • 1 kašičica sušenog origana

Za punjenje

  • 150 g mocarele
  • 20 crnih maslina, bez koštica i prepolovljenih
  • šaka listova bosiljka

Recept za pica pitu:

16:52
Korak 1

Umestite testo:

Da biste napravili pica pitu, pomešajte brašno, kvasac i šećer u velikoj posudi i napravite rupu u sredini. Dodajte 1 kašičicu soli, ulje i 250 ml mlake vode. Mesite smesu rukama u testo, a zatim ga stavite na lagano pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Sipajte još malo ulja u činiju, dodajte testo, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 35-40 minuta ili dok se ne udvostruči. U međuvremenu, pomešajte sve sastojke za paradajz sos u činiji.

16:56
Korak 2

Ubacite testo u kalup, sa prelivom:

Zagrejte rernu na 190C. Lagano nauljite kalup za tortu. Istresite testo na pobrašnjenu površinu i nekoliko puta izbacite vazduh iz njega rukama. Uklonite četvrtinu testa i ostavite sa strane, a zatim ostatak tanko razvaljajte tako da bude dovoljno veliko da se pleh obloži. Utisnite testo u dno i uz stranu pleha. Polovinu sosa rasporedite po podlozi od testa za picu, pa pospite polovinom mocarele i polovinom maslina i bosiljka. Razvaljajte rezervisano testo u krug koji je dovoljno velik da stane preko prvog sloja fila, a zatim ga položite na vrh. Prelijte preostalim sosom, većinom preostalog sira i ostatkom maslina i bosiljka. Preko fila lagano preklopiti testo, pa preko otkrivenog fila u sredini posipajte preostali sir za pica pitu.

16:56
Korak 3

Pecite i poslužite:

Prebacite pleh u rernu i pecite 45-50 minuta dok testo ne porumeni i ne postane hrskavo. Izvadite iz rerne, odvojite kopču za opruge i ostavite da se pica pita hladi 20 minuta pre nego što je izvadite iz pleha i isecite na kockice za serviranje. Uživajte u pica piti!

Saznajte i KAKO SE PRAVE TORTILJA PICE

BONUS VIDEO:

Lažna pica sa sirom i šunkom Instagram/screenshot/foodiies_lifee

StvarUkusa/L.S.