Lagani somun bez kvasca volimo, jer je jednostavan recept i dobar izbor kada nemate vremena, a žudite za domaćim hlebom. Zahvaljujući prašku za pecivo, testo se brzo spaja. Možda će vam se dopasti i recept za hrono hleb. Odnos brašna, praška za pecivo i vode je odličan tako da se somun dok se peče u tiganju naduva, naprave se baloni i somun ispadne lagan i mek. Možete da ih servirate sa omiljenim sosovima. Evo kako da napravite lagani somun bez kvasca!

Sastojci:

  • 260 g višenamenskog brašna
  • 1 ½ kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica morske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 175 ml hladne vode
  • Malo ulja

Recept za lagani somun bez kvasca

13:56
Korak 1

Umutite brašno i prašak za pecivo

Za lagani somun bez kvasca u velikoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so dok se dobro ne sjedine.

14:00
Korak 2

Dodajte maslinovo ulje, šećer, vodu

Napravite udubljenje u sredini mešavine brašna, a zatim dodajte maslinovo ulje, šećer i većinu vode (sačuvajte nekoliko kašika da biste dodali kasnije po potrebi).

14:00
Korak 3

Pomešajte vlažne i suve sastojke

Umešajte vlažne sastojke u mešavinu brašna. Ako vam se čini da je testo suvo, dodajte preostalu vodu. Kada se testo sjedini, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i premesite 5 do 10 puta dok ne postane glatko. Pokrijte čistom krpom i ostavite 10 minuta. Podeliti testo na šest jednakih delova. Svaki komad pospite brašnom i uvaljajte u disk debljine pola pedlja.

14:01
Korak 4

Pecite

Dodajte jednu do dve kašike ulja u tiganj na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagreje stavite somun i pecite dok ne porumeni sa jedne strane, okrenite i pecite dok ne porumeni na drugoj strani, 1 do 2 minuta sa svake strane.

14:02
Korak 5

Svaki napravljen somun pokrijte krpom

Prebacite pečeni somun na tanjir, pokrijte ga čistom krpom da ostane topao, a zatim nastavite sa preostalim somunima. Ako tiganj izgleda suvo, dodajte još malo ulja pre nego što nastavite. Uživajte u laganom somunu bez kvasca!

Pročitajte i kako se pravi Domaćinski hleb punjen sirom i šunkom - odlična zamena za slavsku pogaču

BONUS VIDEO

Hleb punjen sirom YouTube/table diary

StvarUkusa/L.S.