Lagani somun bez kvasca volimo, jer je jednostavan recept i dobar izbor kada nemate vremena, a žudite za domaćim hlebom. Zahvaljujući prašku za pecivo, testo se brzo spaja. Možda će vam se dopasti i recept za hrono hleb. Odnos brašna, praška za pecivo i vode je odličan tako da se somun dok se peče u tiganju naduva, naprave se baloni i somun ispadne lagan i mek. Možete da ih servirate sa omiljenim sosovima. Evo kako da napravite lagani somun bez kvasca!
Sastojci:
- 260 g višenamenskog brašna
- 1 ½ kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica morske soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 175 ml hladne vode
- Malo ulja
Recept za lagani somun bez kvasca
Umutite brašno i prašak za pecivo
Za lagani somun bez kvasca u velikoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so dok se dobro ne sjedine.
Dodajte maslinovo ulje, šećer, vodu
Napravite udubljenje u sredini mešavine brašna, a zatim dodajte maslinovo ulje, šećer i većinu vode (sačuvajte nekoliko kašika da biste dodali kasnije po potrebi).
Pomešajte vlažne i suve sastojke
Umešajte vlažne sastojke u mešavinu brašna. Ako vam se čini da je testo suvo, dodajte preostalu vodu. Kada se testo sjedini, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i premesite 5 do 10 puta dok ne postane glatko. Pokrijte čistom krpom i ostavite 10 minuta. Podeliti testo na šest jednakih delova. Svaki komad pospite brašnom i uvaljajte u disk debljine pola pedlja.
Pecite
Dodajte jednu do dve kašike ulja u tiganj na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagreje stavite somun i pecite dok ne porumeni sa jedne strane, okrenite i pecite dok ne porumeni na drugoj strani, 1 do 2 minuta sa svake strane.
Svaki napravljen somun pokrijte krpom
Prebacite pečeni somun na tanjir, pokrijte ga čistom krpom da ostane topao, a zatim nastavite sa preostalim somunima. Ako tiganj izgleda suvo, dodajte još malo ulja pre nego što nastavite. Uživajte u laganom somunu bez kvasca!
Pročitajte i kako se pravi Domaćinski hleb punjen sirom i šunkom - odlična zamena za slavsku pogaču
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem