Sastojci:

Za testo:

  • 200 ml tople vode 
  • 200 ml toplog mleka 
  • 100 ml ulja 
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 5–6 šoljica brašna (dodavati postepeno, dok testo ne postane glatko i mekano)

Za premazivanje tokom oblikovanja:

  • 100 g putera (omekšanog)

Za punjenje:

  • 100 g čedar sira (izrendanog)

Za premazivanje pre pečenja:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Mekane, mirisne i bogato punjene čedar sirom, ove puter kiflice jednostavno tope u ustima. Idealne su i za porodični doručak i za praznična okupljanja – a najbolje od svega je što se lako prave.

Savet:

Za najmekše kiflice, testo treba da bude blago lepljivo – nemojte dodavati previše brašna!

U velikoj posudi pomešaj toplo mleko, vodu, kvasac i šećer. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Dodajte ulje, so i postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko i elastično testo. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da naraste 45–60 minuta, dok se ne udvostruči.

Kada testo naraste, podelite ga na 4–6 jufki, u zavisnosti od željene veličine kiflica. Svaku jufku rastanjite u krug, premažite omekšanim puterom, a zatim isecite na trougliće kao za pitu. Na širi deo svakog trouglića stavite malo čedar sira i uvijte u kiflicu.

Poređajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da odmore još 15–20 minuta, zatim premažite umućenim žumancetom sa mlekom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, dok lepo ne porumene. Po želji, odmah nakon pečenja premažite ih tankim slojem putera za dodatnu mekoću.

Bonus video

kiflice od prhkog testa sa višnjama Izvor:  kiflice od prhkog testa sa višnjama