Sastojci:
Za testo:
- 20 g svežeg kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 40 g šećera
- 580 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 1 jaje
- 2 kašike jogurta
- 40 g putera, mekog
Za fil:
- 250 g feta sira
- 100 g bebi spanaća
- 2 čena belog luka
- 50 g sušenog paradajza
- So i biber po ukusu
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 2 kašike putera, rastopljenog
Priprema:
Uskršnji kroasani su savršen izbor za prazničnu trpezu, jer spajaju bogatstvo ukusa, lepu boju i savršen izgled. Sa mirisom sveže pečenog testa, ovi kroasani savršeno se uklapaju u uskršnju trpezu, bilo kao užina ili deo glavnog obroka.
U velikoj činiji pomešajte mlako mleko, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne počne da peni. U drugoj činiji prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini, pa sipajte kvasac, jaje, jogurt i omekšali puter. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte činiju krpom i ostavite da testo naraste 1-1,5 sat.
Dok testo raste, pripremite fil: U tiganju zagrejte malo ulja i propržite sitno iseckan beli luk. Dodajte iseckani spanać i kuvajte nekoliko minuta dok ne uvene. Ostavite da se ohladi. U velikoj činiji pomešajte ohlađeni spanać sa fetom, sušenim paradajzom, solju i biberom.
Kada je testo naraslo, podelite ga na 8 jednakih delova. Svaki deo razvucite u krug, a zatim isečite na 6 trouglova. Na svaki trougao stavite kašiku fila i pažljivo ih uvijte u kroasan oblik. Stavite kroasane na pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih umućenim jajetom i rastopljenim puterom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta dok kroasani ne porumene.
Bonus video
Keksići sa belom čokoladom i brusnicama
Jednostavan recept za goveđi pilav
Kako da ofarbate uskršnja jaja pomoću šlaga i boje
Kako da skinete farbu za jaja sa ruku brzo i lako
Salata od krastavaca, jaja i kukuruza