Sastojci:

Za testo:

  • 20 g svežeg kvasca 
  • 250 ml mlakog mleka
  • 40 g šećera
  • 580 g brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 1 jaje 
  • 2 kašike jogurta
  • 40 g putera, mekog

Za fil:

  • 250 g feta sira 
  • 100 g bebi spanaća
  • 2 čena belog luka
  • 50 g sušenog paradajza 
  • So i biber po ukusu

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 2 kašike putera, rastopljenog

Priprema:

Uskršnji kroasani su savršen izbor za prazničnu trpezu, jer spajaju bogatstvo ukusa, lepu boju i savršen izgled. Sa mirisom sveže pečenog testa, ovi kroasani savršeno se uklapaju u uskršnju trpezu, bilo kao užina ili deo glavnog obroka.

Savet:

Da bi kroasani bili još mekši, možete dodati malo mleka u fil ili u testo, što će im dati dodatnu sočnost. Takođe, obavezno ostavite dovoljno prostora između kroasana na plehu, kako bi mogli ravnomerno da se ispeku.

U velikoj činiji pomešajte mlako mleko, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne počne da peni. U drugoj činiji prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini, pa sipajte kvasac, jaje, jogurt i omekšali puter. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte činiju krpom i ostavite da testo naraste 1-1,5 sat.

Dok testo raste, pripremite fil: U tiganju zagrejte malo ulja i propržite sitno iseckan beli luk. Dodajte iseckani spanać i kuvajte nekoliko minuta dok ne uvene. Ostavite da se ohladi. U velikoj činiji pomešajte ohlađeni spanać sa fetom, sušenim paradajzom, solju i biberom.

Kada je testo naraslo, podelite ga na 8 jednakih delova. Svaki deo razvucite u krug, a zatim isečite na 6 trouglova. Na svaki trougao stavite kašiku fila i pažljivo ih uvijte u kroasan oblik. Stavite kroasane na pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih umućenim jajetom i rastopljenim puterom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta dok kroasani ne porumene.

Bonus video

Viralni trik sa kroasanima  Izvor: Viralni trik sa kroasanima