Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 3 kašike putera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 400 g brašna
  • 300 g mekog sira
  • 200 g šunke
Somun po turskom receptu:

Pomešajte 400 g jogurta sa 15 g suvog kvasca, promešajte, dodajte 1 kašičicu soli, 1 kg brašna, 400 ml vode, i mešajte. Umesite testo, pokrijte i ostavite 1-2 sata. Podelite na 8 delova i oblikujte loptice. Svaku razvaljajte u krug veličine dna tiganja. Ispecite somune u suvom i zagrejanom tiganju, pa svaku premažite puterom.

Recept za somun punjen šunkom i sirom:

Kako biste napravili somun, prvo pripremite testo. Sipajte 250 ml toplog mleka u činiju. Otopite 3 kašike putera i sipajte u mleko. Dodajte 1 kašičicu praška za pecivo i pola kašičice soli. Dobro promešajte žičanom mutilicom, a zatim dodajte 300 g brašna. Mešajte kašikom dok brašno ne upije tečnost, a zatim dodajte još 100 grama brašna i mesite testo rukom oko 5 minuta dok više ne bude lepljivo.

Pokrijte testo i ostavite da odstoji 15 minuta. Za fil, sitno narendajte 300 g mekog sira. Takođe, sitno iseckajte 200 grama šunke. Podelite testo na 8 delova i razvijte ih u kuglice. Držite testo pokriveno da se spreči sušenje. Svaki deo tanko razvucite u prečniku od 20 cm. U sredinu stavite fil od sira i šunke i lagano pritisnite ivice testa.

Somun malo razvucite, pazeći da se testo ne pocepa. Ponovite ove korake za preostale sastojke. Pecite somune na srednjoj vatri bez ulja oko 2 do 3 minuta sa svake strane, pokrivajući tiganj poklopcem. Kada somun porumeni sa obe strane, premažite ga puterom i izvadite iz pleha. Možda ćete želeti da napravite i najbolji domaći somun.

Pročitajte i kako se pravi somun sa sosom od pečene crvene paprike

BONUS VIDEO

Brioš punjen karamelom i orasima Izvor: Brioš punjen karamelom i orasima

StvarUkusa