Sastojci:
- 250 ml mleka
- 3 kašike putera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 400 g brašna
- 300 g mekog sira
- 200 g šunke
Recept za somun punjen šunkom i sirom:
Kako biste napravili somun, prvo pripremite testo. Sipajte 250 ml toplog mleka u činiju. Otopite 3 kašike putera i sipajte u mleko. Dodajte 1 kašičicu praška za pecivo i pola kašičice soli. Dobro promešajte žičanom mutilicom, a zatim dodajte 300 g brašna. Mešajte kašikom dok brašno ne upije tečnost, a zatim dodajte još 100 grama brašna i mesite testo rukom oko 5 minuta dok više ne bude lepljivo.
Pokrijte testo i ostavite da odstoji 15 minuta. Za fil, sitno narendajte 300 g mekog sira. Takođe, sitno iseckajte 200 grama šunke. Podelite testo na 8 delova i razvijte ih u kuglice. Držite testo pokriveno da se spreči sušenje. Svaki deo tanko razvucite u prečniku od 20 cm. U sredinu stavite fil od sira i šunke i lagano pritisnite ivice testa.
Somun malo razvucite, pazeći da se testo ne pocepa. Ponovite ove korake za preostale sastojke. Pecite somune na srednjoj vatri bez ulja oko 2 do 3 minuta sa svake strane, pokrivajući tiganj poklopcem. Kada somun porumeni sa obe strane, premažite ga puterom i izvadite iz pleha. Možda ćete želeti da napravite i najbolji domaći somun.
Pročitajte i kako se pravi somun sa sosom od pečene crvene paprike
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.