Sastojci:
- 2 kašičice instant suvog kvasca
- 480 ml tople vode
- 4 kašike ulja plus dodatak za premazivanje
- 780 g brašna za hleb plus dodatak za valjanje
- 1 ½ kašičica šećera
- 1 ½ kašičica kuhinjske soli
Recept za domaći somun:
Za domaći somun stavite kvasac u veliku posudu i dodajte toplu vodu. Promešajte i ostavite 5 minuta, dok se na vrhu vode ne pojavi pena. Dodajte ulje, brašno, šećer i so u mešavinu kvasca. Mesite testo rukama, dok se ne sjedini. Kada se sjedini, nastavite da mesite 10 minuta. Smesa će biti prilično lepljiva, pa ako mesite ručno, dobro je da ruke i radnu površinu premažete sa malo ulja da se ne lepi.
Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 60-90 minuta, dok se ne udvostruči. Lagano pobrašnite radnu površinu. Podelite testo na 12 jednakih delova. Oblikujte kuglice i stavite ih na dasku, prekrijte vlažnom krpom da se odmore nekoliko minuta. Uzmite jednu od loptica testa i razvaljajte je u oblik somuna, prečnika oko 19 cm i debljine ½ cm.
Premažite ili poprskajte tiganj sa malo ulja i stavite na jaču vatru da se zagreje. Prebacite somun par puta između ruku, da se strese višak brašna, a zatim stavite u tiganj. Pecite oko 60-90 sekundi, dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Zatim okrenite i pecite još minut. Dok se peče, pripremite sledeći somun. Kada završite, poslažite somune na tanjir i prekrijte krpom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći somun od samo tri sastojka.
Pročitajte kako se pravi lagani somun bez kvasca
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Letnji tart sa svežim voćem
Domaći sladoled od višanja od samo tri sastojka
Paprike punjene pirinčem i crnim pasuljem
Savršeno mekane domaće pogačice
Domaći hrskavi štapići sa susamom