Sastojci:

  • 450 ml toplog mleka
  • 850-900 g pšeničnog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice kardamona
  • 10 g vanilinog šećera
  • 100 g grčkog jogurta
  • 2 jajeta + 1 žumance
  • 100 g putera
  • 1/2 kašičice soli
  • 13 g svežeg kvasca

Za fil:

  • 100 g mešanog sušenog voća

Za ukras:

  • latice badema
Kako da umesite domaće testo?

Uzmite kesu sa zip zatvaračem pa u nju ubacite sve navedene sastojke za testo. Zatvorite pa rukama umešajte sastojke preko kese. Kesu potopite u činiju sa toplom vodom na pola sata, potopm otvorite, dodajte 1/4 šolje brašna, izvadite iz vode, ponovo "promešajte" rukama i ostavite da se diže 1 sat. Nakon sat vremena izvadite testo na radnu površinu, premesite malo i podelite na 3 dela. Svaki deo razvaljajte u oblik štapića pa ispletite pletenicu. Prebacite je u pleh, premažite žumancetom i pospite susamom, pa pecite na 180 stepeni pola sata.

Recept za uskršnje pecivo u obliku zeca:

Kako biste napravili ovo pecivo, prvo u činiju ubacite kvasac, pa dodajte 2 kašike šećera, 2 kašičice kardamona, vanilin šećer i toplo mleko, pa promešajte metlicom. U smesu razbijte dva jajeta. A zatim dodajte grčki jogurt, kao otopljeni puter.

Opet sve pomešajte metlicom. Potom u smesu prosejte 500 g brašna, pa dodajte 1 kašičicu soli. Dobro promešajte drvenom varjačom. Prosejte još 30-400 g brašna i nastavite da mesite testo rukama.

Nakon toga prebacite testo na radnu površinu i premažite ga uljem. Nastavite da ga mesite dok ne postane glatko. Nauljite činiju, pa prebacite testo u nju.

Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom mestu 50-60 minuta. Testo prebacite na radnu površinu i opet ga premesite pa ga isecite na dva jednaka dela. Jedan deo malo premesite i prebacite ga na radnu površinu. Isecite ga na tri jednaka dela i formirajte loptice.

Pokrijte ih i ostavite da odstoje 10 minuta. Razvucite prvu lopticu oklagijom, pa urolajte u cev. Sve ponovite sa sve tri loptice. Od tih cevi ispletite pletenicu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pa pokrijte kuhinjskom krpom.

Zatim uzmite drugu loptu testa i podelite je na 8 delova. Od svih delova formirajte loptice i pokrijte ih kuhinjskom krpom. Razvaljajte svaku kuglicu oklagijom, pa napunite mešavinom sušenog voća i opet spojite u lopticu. Jednu kuglu oblikujte u oblik elipse, a druga neka bude potpuno okrugla.

Na pleh obložen papirom za pečenje stavite elipsasti krug da bude trup zeca, a kuglu da bude gore kao glava. Preostala četiri komada testa na isti način pripremite. Samo oblikujte četiri manje kuglice i stavite ih dve sa strane trupa kao ruke i dve dole poput nogu.

Zatim dve kuglice testa razvaljajte i oblikujte od njih dve cevi, pa ih isprepletite i presecite na dva dela. To će biti uši zeca. Od preostalog testa napravite usta, nos i brkove, a umesto očiju stavite dva veća komada suvog grožđa. Pomešajte 1 žumance i 1 kaščicu mleka pa premažite testo.

Ukrasite i pletenicu i zeca listićima badema. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Nakon toga pustite da se prohladi i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i pecivo sa lukom i origanom.

Pročitajte kako se pravi domaći slavski venac punjen urnebesom i šunkom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Pecivo punjeno belim mesom Izvor: Pecivo punjeno belim mesom

StvarUkusa