Sastojci:
Za testo:
- 200 ml vode
- 30 g šećera
- 30 g melase
- 2,5 packg aktivnog suvog kvasca može brzo da raste
- 1 kg brašna
- 160 g maslinovog ili drugog ulja
- 2 jaja
- 260 ml mleka
- 4 kašičice soli
Za perecu:
- 200 ml vode
- 50 g sode
- malo krupne soli
Za fil:
- listovi zelene salate
- urnebes
- šunka
Pogledajte kako se pravi:
Recept za slavski venac punjen urnebesom i šunkom:
Kako biste napravili ovo pecivo u velikoj posudi pomešajte 200 ml vode sa 30 g šećera, 30 g melase i 2,5 kom aktivnog suvog kvasca. Dodajte 1 kg brašna, 160 g maslinovog ulja, 2 jajeta i 260 ml mleka. Počnite da mesite testo i u njega umešajte 4 kašičice soli. Mešajte 10 minuta, a zatim podelite na četiri jednaka dela.
Oblikujte svaki deo u dugački trupac, a zatim ispletite trupce. Pripremite pleh sa papirom za pečenje, a zatim na njega stavite pletenicu i savijte je u veliki krug. Stavite posudu u sredinu, tako da zadrži okrugli središnji oblik tokom dizanja i pečenja.
Pokrijte peškirom i ostavite da se diže jedan sat. Zagrejte rernu na 175 ° C. Pustite da lagano provri 200 ml vode i polako dodajte 50 g sode. Dobro promešajte! Zatim nanesite mešavinu na pletenicu. Pospite malo krupne soli. Pecite pletenicu 30 minuta, ali nakon 20 minuta pripazite na nju, a ako potamni, pokrijte je aluminijumskom folijom.
Ostavite da se ohladi nakon pečenja, pa presecite na pola horizontalno i punite urnebesom, šunkom i listovima zelene salate. Možda ćete želeti da napravite i slane rolnice sa pire krompirom i povrćem.
Pročitajte kako se pravi đevrek punjen mlevenim mesom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem