Sastojci:

Za testo:

  • 200 ml vode
  • 30 g šećera
  • 30 g melase
  • 2,5 packg aktivnog suvog kvasca može brzo da raste
  • 1 kg brašna
  • 160 g maslinovog ili drugog ulja
  • 2 jaja
  • 260 ml mleka
  • 4 kašičice soli

Za perecu:

  • 200 ml vode
  • 50 g sode
  • malo krupne soli

Za fil:

  • listovi zelene salate
  • urnebes
  • šunka

Pogledajte kako se pravi: 

Recept za slavski venac punjen urnebesom i šunkom:

Kako biste napravili ovo pecivo u velikoj posudi pomešajte 200 ml vode sa 30 g šećera, 30 g melase i 2,5 kom aktivnog suvog kvasca. Dodajte 1 kg brašna, 160 g maslinovog ulja, 2 jajeta i 260 ml mleka. Počnite da mesite testo i u njega umešajte 4 kašičice soli. Mešajte 10 minuta, a zatim podelite na četiri jednaka dela.

Oblikujte svaki deo u dugački trupac, a zatim ispletite trupce. Pripremite pleh sa papirom za pečenje, a zatim na njega stavite pletenicu i savijte je u veliki krug. Stavite posudu u sredinu, tako da zadrži okrugli središnji oblik tokom dizanja i pečenja.

Pokrijte peškirom i ostavite da se diže jedan sat. Zagrejte rernu na 175 ° C. Pustite da lagano provri 200 ml vode i polako dodajte 50 g sode. Dobro promešajte! Zatim nanesite mešavinu na pletenicu. Pospite malo krupne soli. Pecite pletenicu 30 minuta, ali nakon 20 minuta pripazite na nju, a ako potamni, pokrijte je aluminijumskom folijom.

Ostavite da se ohladi nakon pečenja, pa presecite na pola horizontalno i punite urnebesom, šunkom i listovima zelene salate. Možda ćete želeti da napravite i slane rolnice sa pire krompirom i povrćem.

Pročitajte kako se pravi đevrek punjen mlevenim mesom

BONUS VIDEO

Instagram/ kooki_lovescooking Pecivo punjeno belim mesom

StvarUkusa