Đevrek je vrsta peciva koje se dobija mešanjem brašna, kvasca, jaja, soli, šećera, ulja, susama. Dobro umešeno testo se razvija u oblik valjka debljine prsta. Potom se seče na komade 10-15 cm, pri čemu se krajevi spajaju da se dobije izgled prstena. Tako oblikovani đevreci se spuštaju u ključalu vodu iz koje se vade kad isplivaju na površinu. Pošto se ostave da se osuše i ohlade, premazuju se jajetom i posipaju susamom. Potom se stavljaju u tepsiju i peku na temperaturi oko 250 Celzijusa, dok ne porumene. Zbog kombinovanog načina obrade - ključala voda + pečenje u rerni, đevreci imaju poseban ukus. U nastavku pogledajte recept za punjene đevreke sa mlevenim mesom.
- Sastojci:
- Za testo:
- 200 ml mlakog mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 ipo kašika ulja
- 1 jaje
- 450 g brašna
- Za nadev:
- 400 g mlevenog mesa
- 2 crna luka
- so, biber, kim
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- susam
Priprema:
U činiju dodajte mleko, so, šećer, kvasac, ulje i jaje, pa promešajte. Dodajte brašno i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Kada testo počne da se formira mesiti rukama dok ne postane glatko. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 1 sat.
Za pripremu mesne mešavine pomešajte mleveno meso sa seckanim lukom, solju, biberom i kimom. Nakon isteka vremena podeliti testo na 6 jednakih delova i formirati loptice. Svaku lopticu razvaljati i prstom napraviti rupu na sredini. Meso poređati po testu formirajući prsten. Zatvorite svaki prsten pritiskom prstima. Prebacite kolutove u pleh obložen papirom za pečenje i svaki kolut namažite jajima. Pospite ih susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem