Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE SPREMAJU ČIKOVI: Starinsko jelo od testa koje se u Jugoslaviji posluživalo za doručak ili večeru

Autor Sanja Belinić

Čikovi su starinsko jelo koje se često pravilo u Jugoslaviji, a samo se umesi testo.

 Čikovi od testa Izvor: Shutterstock

U Jugoslaviji su se domaćice često dovijale i od sastojaka koje već imaju kod kuće pravile razne specijalitete. Tako su nastali i čikovi, popularno jelo koje se pravi od testa. Namirnice koje su potrebne su jeftine, a priprema nije zahtevna. Izgledaju kao italijanske raviole, a služe se sa pavlakom i puterom. Obavezno isprobajte ovo starinsko jelo

  • Sastojci:
  • 550 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • malo vode
  • puter
  • 2-3 čena belog luka
  • Još: 
  • 2 kašike kisele pavlaka
  • 2 kašike putera

Priprema:
U činiji pomešajte brašno, jaja, so i toplu vodu, pa umesite elastično testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata.  U šerpu sipajte vodu i dodajte malo puter, posolite i stavite iseckani luk. Ostavite da proključa. Testo podelite na dva dela i oba razvucite oklagijom. Isecite rezanca ili kockice, pa kuvajte u vodi dok ne ispliva na površinu, pa ostavite još par minuta. U šerpici ugrejte puter i pavlaku i tom smesom prelijte testo. Za slatku varijantu ih pospite šećerom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti