U Jugoslaviji su se domaćice često dovijale i od sastojaka koje već imaju kod kuće pravile razne specijalitete. Tako su nastali i čikovi, popularno jelo koje se pravi od testa. Namirnice koje su potrebne su jeftine, a priprema nije zahtevna. Izgledaju kao italijanske raviole, a služe se sa pavlakom i puterom. Obavezno isprobajte ovo starinsko jelo.
- Sastojci:
- 550 g brašna
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- malo vode
- puter
- 2-3 čena belog luka
- Još:
- 2 kašike kisele pavlaka
- 2 kašike putera
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, jaja, so i toplu vodu, pa umesite elastično testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. U šerpu sipajte vodu i dodajte malo puter, posolite i stavite iseckani luk. Ostavite da proključa. Testo podelite na dva dela i oba razvucite oklagijom. Isecite rezanca ili kockice, pa kuvajte u vodi dok ne ispliva na površinu, pa ostavite još par minuta. U šerpici ugrejte puter i pavlaku i tom smesom prelijte testo. Za slatku varijantu ih pospite šećerom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus