Do sada ste sigurno milion puta spremali mleveno meso, a jedno od najpoznatijih jela svakako su špagete bolonjeze. Verovatno ste spremali na pogrešan način, a profesionalna australijska kuvarica je otkrila kako da napravite spremite najukusnije mleveno meso, a samim tim je otkrila i recept za originalni bolonjeze sos. Kako bi umak bio savršen pržite bez ulja u vrelom tiganju i ne mešajte varjačom. Postoji šest trikova koje je čuvena kuvarica podelila, a koji će vam olakšati kuvanje. Ono što se preporučuje pre bilo kakve termičke obrade jeste kvalitetno mleveno meso jer ono ne sadrži puno masti.
Kako pravilno kuvati mleveno meso:
1. Prvo dobro zagrejte tiganj bez kapi ulja.
2. Zatim spustite mleveno meso u njega, treba da cvrči kada spustite.
3. Ne mešajte mleveno meso od početka. Počnite da mešate tek kada dobije boju.
4. Za razbijanje grudvica nemojte da koristite drvenu varjaču nego plastičnu.
5. Ovako spremljeno mleveno meso biće preukusno i sosovi vam neće biti potrebni.
6. Koristite različite začine koji će mu samo poboljšati ukus.
Ovih 6 pravila će vam pomoći da napravite ukusno mleveno meso koje možete da koristite za musaku, sarme, punjene paprike, a u nastavku teksta pročitajte kako možete da napravite originalni bolonjeze sos.
- Sastojci:
- 1 kg mlevenog mesa
- 1 veliki crni luk
- 3-6 čena belog luka
- 1 kašičica italijanaskog začina
- 1 šargarepa
- 1 prstohvat muškatnog oraščića (obavezno)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 goveđe kocke
- 1 konzerva seckanog pelata
- 500-700 ml paradajz sosa
- 1 stabljika celera
Priprema:
Zagrejte tiganj, a zatim dodajte mleveno meso. Ne mešajte dok prvi sloj mesa ne porumeni. Pustite da se tiganj ponovo zagreje, a zatim promešajte mleveno meso plastičnom varjačom. Kada mleveno meso postane braon i mirisno, dodajte seckani crni i beli luk. Dodajte malo maslinovog ulja (ako je potrebno). Pospite italijanskim začinom, muskatnim oraščićem, kockom koju ste izdrobili, pa dodajte i narendanu šargarepu i celer. Sipajte pelat i paradajz sos. Smanjite vatru i lagano krčakajte minimum 2 sata.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem