Sastojci:

  • 1 krompir 
  • 1 velika šargarepa 
  • 1 tikvica 
  • 1 jaje
  • 50 g parmezana (rendanog)
  • Vlašac po ukusu (ili mladi luk)
  • So i biber po ukusu
  • 500 ml pileće čorbe (za dodatni ukus i vlagu prilikom pečenja)
  • Jogurt ili majonez za dekoraciju

Priprema:

Uskrs je pravo vreme za kreativne i razigrane zalogaje, a ova „gnezda“ od tikvica donose vedrinu i boje na prazničnu trpezu. Kombinacija svežeg povrća, jaja i parmezana daje lagan, ali hranljiv zalogaj koji će oduševiti i odrasle i decu. Ovo je sjajan način da iskoristite povrće i donesete nešto novo i zabavno među tradicionalna uskršnja jela.

Savet:

Ako želite hrskavija gnezda, nakon pečenja ih pažljivo izvadite iz kalupa i vratite još 5 minuta u rernu na pleh — tako će dobiti lepu zlatnu koricu sa svih strana.

Oljuštite krompir i šargarepu, pa ih narendajte na krupno rende. Istu stvar uradite i sa tikvicom (nije potrebno ljuštiti). Posolite narendano povrće, ostavite da stoji 10 minuta, pa ga dobro ocedite od viška tečnosti.

U većoj činiji pomešajte povrće sa jajetom, rendanim parmezanom, sitno seckanim vlašcem, solju i biberom. Uzmite kalup za mafine ili male keramičke činijice, premažite ih blagim slojem ulja i rasporedite smesu, pritiskajući uz ivice da formirate „gnezdo“ s udubljenjem u sredini. Sipajte malo pileće čorbe u svaku formu (samo kašiku-dve), kako bi gnezda ostala sočna tokom pečenja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne porumene i postanu čvrsta. Po želji, nakon pečenja, dodajte malo jogurta ili majoneza u sredinu svakog gnezda — poput jajeta u gnezdu.

Ova uskršnja gnezda su idealna kao predjelo, dekorativan prilog ili lagana užina. Lepa, šarena i puna ukusa — baš kao što praznik i zaslužuje.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Uskršnji zečevi od testa Izvor: Uskršnji zečevi od testa