Sastojci:

  • 12 dunja
  • 40 g limuntusa
  • 4 limuna,
  • šećer po želji
  • 2 l vode

Recept za kompot od dunja:

Za kompot od dunja u šerpu sipajte vodu i ubacite limuntus, kao i limun iseckan na kolutove. Dunje isperite i oljuštite koru, pa ih potopite u rastvor koji ste napravili, da ne potamne.

Isecite ih na manje kriške ili kockice i rasporedite u sterilisane staklene tegle. Preko dunja poslažite kolutove limuna, pa ubacite u svaku porciju po 5 kašika šećera i prelijte pripremljenom vodom sa limuntusom preko njih, do vrha tegli.

Dobro zatvorite tegle. U veliku šerpu sipajte vodu i poslažite tegle tako da se ne dodiruju, odvojite ih krpama i krčajte 20 minuta na jakoj vatri. Nakon toga ih skinite sa vatre i ostavite da se ohlade.

Sledećeg dana ih izvadite iz šerpe i spremite na tamno i hladno mesto. Možda ćete želeti da napravite i kompot od šljiva.

Pročitajte starinski recept za kompot sa više vrsta voća

BONUS VIDEO

adriamedia.tv Punjene dunje - Zaboravljena jela Srbije

StvarUkusa