Sezona je šljiva, a i vreme za pravljenje zimnice, pa ako ste spremili džem, predlažemo vam da napravite i komopt od poznate srpske voćke. Ovo starinsko piće koje se pravi od voća, vode i šećera, a sem što je ukusno i izuzetno je zdravo. Uvek je bolje da popijete čašu kompota umesto soka, a ovaj sa šljivama će vas oduševiti. Iskusne domaćice su otkrile i kako da vam kompot duže traje, a sve što treba da uradite jeste da okrenite tegle naopačke i ostavite da stoje jedan dan tako, jer će se bolje vakumirati i duže će trajati kompot.
- Sastojci:
- 800 g šljiva
- 100 g šećera
- 2,2 l vode
Priprema:
Šljive dobro operite i osušite. U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte dok se šećer ne otopi. Cele šljive poređajte u sterilisanu teglu i prelijte sirupom. Ostavite tako da stoji nekih 5-6 minuta, pa sipajte sirup iz tegle nazad u šerpu. Voda sada treba da bude obojena. Nastavite da kuvate dok ne krene da ključa. Ponovo sipajte sirup u teglu i dobro je zatvorite. Okrenite naopačke, pokrijte ćebetom i ostavite tako preko noći.
Napomena: Ova količina je dovoljna za jednu teglu od 3 l.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem