Sezona je šljiva, a i vreme za pravljenje zimnice, pa ako ste spremili džem, predlažemo vam da napravite i komopt od poznate srpske voćke. Ovo starinsko piće koje se pravi od voća, vode i šećera, a sem što je ukusno i izuzetno je zdravo. Uvek je bolje da popijete čašu kompota umesto soka, a ovaj sa šljivama će vas oduševiti. Iskusne domaćice su otkrile i kako da vam kompot duže traje, a sve što treba da uradite jeste da okrenite tegle naopačke i ostavite da stoje jedan dan tako, jer će se bolje vakumirati i duže će trajati kompot.

  • Sastojci: 
  • 800 g šljiva
  • 100 g šećera
  • 2,2 l vode

Priprema: 

Šljive dobro operite i osušite. U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte dok se šećer ne otopi. Cele šljive poređajte u sterilisanu teglu i prelijte sirupom. Ostavite tako da stoji nekih 5-6 minuta, pa sipajte sirup iz tegle nazad u šerpu. Voda sada treba da bude obojena. Nastavite da kuvate dok ne krene da ključa. Ponovo sipajte sirup u teglu i dobro je zatvorite. Okrenite naopačke, pokrijte ćebetom i ostavite tako preko noći. 

Napomena: Ova količina je dovoljna za jednu teglu od 3 l. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/Cookist wow Kako se pravi limunčelo

Izvor: Stvar ukusa