Sastojci:
- 1 kg pilećeg filea
- 2 kašičice mešavine suvih začina
- so, po ukusu
- sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 120 g višenamenskog brašno, podeljeno
- 4 kašike ulja
- 4 kašike putera
- 1 velika ljutika, sitno seckana
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika listova majčine dušice
- 1,5 l pilećeg bujona
- 120 ml pavlake za kuvanje
- 480 g njoki
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Recept za kremastu čorbu sa piletinom i njokama:
Za ovu čorbu prvo osušite piletinui začinite je začinima, solju i biberom. Uvaljajte piletinu sa obe strane u brašno, pa prebacite na tanjir. U loncu na jakoj vatri zagrejte 2 kašike ulja. Pržite piletinu, povremeno okrećući, dok ne porumeni, 5 do 6 minuta po strani. Prebacite na dasku za sečenje. Ostavite da se ohladi, a zatim isecite na komade veličine zalogaja.
U istom loncu na jakoj vatri istopite puter. Dodajte ljutiku, beli luk i majčinu dušicu; začinite solju. Pržite oko 3 minuta. Umutite preostalo brašno i pržite oko 2 minuta. Uz mešanje polako sipajte bujon. Povećajte toplotu na najjače da provri, a zatim smanjite vatru na srednju i pustite da vri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se malo ne zgusne, oko 15 minuta.
Dodajte pavlaku za kuvanje i vratite da se kuva. Dodajte njoke i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne budu al dente. Umešajte piletinu i peršun; začiniti solju, ako je potrebno. Možda ćete želeti da napravite i bogatu povrtnu čorbu za post na vodi.
Pročitajte kako se pravi raskošna krompir čorba sa slaninicom i pavlakom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća