Sastojci:

  • 1 kg pilećeg filea
  • 2 kašičice mešavine suvih začina
  • so, po ukusu
  • sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 120 g višenamenskog brašno, podeljeno
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike putera
  • 1 velika ljutika, sitno seckana
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika listova majčine dušice
  • 1,5 l pilećeg bujona
  • 120 ml pavlake za kuvanje
  • 480 g njoki
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna

Recept za kremastu čorbu sa piletinom i njokama:

Za ovu čorbu prvo osušite piletinui začinite je začinima, solju i biberom. Uvaljajte piletinu sa obe strane u brašno, pa prebacite na tanjir. U loncu na jakoj vatri zagrejte 2 kašike ulja. Pržite piletinu, povremeno okrećući, dok ne porumeni, 5 do 6 minuta po strani. Prebacite na dasku za sečenje. Ostavite da se ohladi, a zatim isecite na komade veličine zalogaja.

U istom loncu na jakoj vatri istopite puter. Dodajte ljutiku, beli luk i majčinu dušicu; začinite solju. Pržite oko 3 minuta. Umutite preostalo brašno i pržite oko 2 minuta. Uz mešanje polako sipajte bujon. Povećajte toplotu na najjače da provri, a zatim smanjite vatru na srednju i pustite da vri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se malo ne zgusne, oko 15 minuta.

Dodajte pavlaku za kuvanje i vratite da se kuva. Dodajte njoke i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne budu al dente. Umešajte piletinu i peršun; začiniti solju, ako je potrebno. Možda ćete želeti da napravite i bogatu povrtnu čorbu za post na vodi.

Pročitajte kako se pravi raskošna krompir čorba sa slaninicom i pavlakom

BONUS VIDEO

Instagram/corbatariflerii Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima

StvarUkusa