Sastojci:
- 6 traka slanine isečene na male komade
- 3 kašike putera
- 200 g žutog luka, seckanog
- 3 velika čena belog luka mlevena
- 42 g višenamenskog brašna
- 1 kg žutog krompira oljuštenog i isečenog na komade
- 950 ml pilećeg bujona
- 475 ml mleka
- 155 ml pavlake za kuvanje
- 1 ½ kašičica soli
- 1 kašičica mlevene paprike
- ½ kašičice ljute paprike u prahu
- 160 g kisele pavlake
- rendani kačkavalj, vlašac, pavlaka i slanina po želji
Pogledajte kako se pravi:
Recept za krompir čorbu sa slaninicom i pavlakom:
Za čorbu, stavite komade slanine u lonac za supu na srednje jakoj vatri i pržite dok slanina ne postane hrskava i ne porumeni. Izvadite slaninu i stavite na stranu, ostavljajući mast u šerpi. Dodajte puter i seckani luk i pržite na srednjoj vatri dok luk ne omekša (3-5 minuta).
Dodajte beli luk i pržite dok ne zamiriše (oko 30 sekundi). Pospite brašno po sastojcima u šerpi i mešajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu zajedno sa pilećim bujonom, mlekom, pavlakom za kuvanje, solju, biberom i ljutom paprikom u prahu. Dobro promešajte. Pustite da proključa i kuvajte dok krompir ne omekša kada ga probušite viljuškom (oko 10 minuta).
Smanjite toplotu i ostavite da ključa. Izvadite otprilike polovinu supe u blender mutite dok smesa ne postane glatka. Pasiranu supu vratite u šerpu i dodajte kiselu pavlaku i komade slanine, pa dobro promešajte. Ostavite da se krčka 15 minuta pre serviranja. Pospite sa još pavlake, slanine, kačkavalja i vlašca i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i gustu čorbu sa šargarepom i rezancima.
Pročitajte kako se pravi čorba sa spanaćem i mlekom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus