Iskoristite sezonu paprika i spremite zimnicu u kojoj ćete svakodnevno uživati. Paprike ne morate da koristite samo za ajvar, već ih možete ostaviti u tegle i tako imati uvek svežu salatu. Ovu barenu papriku možete jesti uz meso, musaku, jela sa roštilja...
Sastojci:
- 3 kg paprike babure ili somborke
- 3 litra vode
- 1/2 l ili 1 l sirćeta alkoholnog (zavisi koliko kiselo volite)
- 2-3 kašike šećera
- 100 g soli
- 1 glavica belog luka
- biber u zrnu
- malo slačice u zrnu
- celerov i peršunov list
Priprema:
Papriku dobro oprati i izvaditi seme. Paziti da nije unutra trula. Svaku sumnjivu izbaciti. U šerpu sipati 3 l vode i sirće. Ubaciti so i šećer i staviti na šporet da provri.
Ubaciti papriku i pokriti da vri samo 1 min i odmah vaditi u vanglicu i poklopiti. Vruću papriku redjati u dobro oprane tegle, dodavati između beli luk sečen na pola, zrna bibera i slačice u zrnu. Pritisnuti plastičnim pritiskačima i naliti istom tečnošću u kojoj se barila. Zatvoriti novim poklopcima. Ubaciti u hladnu rernu pa je uključiti na 90 stepeni i tajmer na 90 min. Ostaviti tegle u rerni do ujutru da se ohlade i kad se rerna isključi. Mogu stajati 2 godine tako u vašem špajizu.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem