Iskoristite sezonu paprika i spremite zimnicu u kojoj ćete svakodnevno uživati. Paprike ne morate da koristite samo za ajvar, već ih možete ostaviti u tegle i tako imati uvek svežu salatu. Ovu barenu papriku možete jesti uz meso, musaku, jela sa roštilja...

Sastojci:

  • 3 kg paprike babure ili somborke
  • 3 litra vode
  • 1/2 l ili 1 l sirćeta alkoholnog (zavisi koliko kiselo volite)
  • 2-3 kašike šećera
  • 100 g soli
  • 1 glavica belog luka
  • biber u zrnu
  • malo slačice u zrnu
  • celerov i peršunov list

Priprema:

Papriku dobro oprati i izvaditi seme. Paziti da nije unutra trula. Svaku sumnjivu izbaciti. U šerpu sipati 3 l vode i sirće. Ubaciti so i šećer i staviti na šporet da provri.

Ubaciti papriku i pokriti da vri samo 1 min i odmah vaditi u vanglicu i poklopiti. Vruću papriku redjati u dobro oprane tegle, dodavati između beli luk sečen na pola, zrna bibera i slačice u zrnu. Pritisnuti plastičnim pritiskačima i naliti istom tečnošću u kojoj se barila. Zatvoriti novim poklopcima. Ubaciti u hladnu rernu pa je uključiti na 90 stepeni i tajmer na 90 min. Ostaviti tegle u rerni do ujutru da se ohlade i kad se rerna isključi. Mogu stajati 2 godine tako u vašem špajizu.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja