Ljutenica je jedan od recepata koji je obavezan za zimnicu, pored ajvara, džema, kiselog kupusa i krastavčića. Nema ništa lepše od domaće ljutenice. Zato obogatite zimnicu i ovim receptom. Priprema je jednostavna, tako da vam neće teško pasti da pripremite i veću količinu.

Sastojci:

  • 1.5 kg šargarepe
  • veza peršuna
  • 100 g ljutih papričica ispečenih
  • 1,5 glavica belog luka
  • 125 ml alkoholnog sirćeta
  • 250 ml ulja zagrejanog
  • 1 kašika sećera
  • 1,5 kašika soli
  • malo konzervansa prstohvat

Priprema:

Šargarepu, beli luk, peršun i papričice očistiti i samleti na vodenici za meso. Zatim dodati so, konzervans, šećer, alkoholno sirće, ulje i lepo izmešati. Ostavite da odstoji od 12 do 24 sata. Nakon tog vremena još jednom lepo izmešati, probati i dodati soli ukoliko nije dovoljno slano. Pakujte u male teglice.

Recept poslala Tanja Đorđević