Ljutenica se priprema od pečenih, barenih i živih paprika. Uz dodatak paradajza ili bez – kako kome odgovara. Može se služiti kao prilog uz različite vrste mesa, ali se može i namazati na hleb i jesti kao doručak.
Međutim, tajne originalnog recepta nikada se ne otkrivaju i proporcije začina se često pomešaju prilikom pripreme. Sve zavisi od količine, kilograma sirovih proizvoda koje ćemo koristiti u pripremi ljutenice. Ovde se radi o paradajzu, paprici, patlidžanu ili šargarepi.
Na ovim vrstama sirovih proizvoda u ukupnoj količini od 20 kilograma, količina soli koja se dodaje ljutenici iznosi oko 3 kašike.
Naravno, sve zavisi od vašeg ukusa, zbog čega prilikom dodavanja soli u proizvode nju treba dodavati malo i postepeno uz dobro mešanje ljutenice i zatim je obavezno probajte, pa po ukusu prosudite koliko želite da bude slana i da li će biti ukusna. Imajte na umu da se jaki začini uvek mogu dodavati jelima, ali je vrlo teško popraviti kada ste ih presolili.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem