Ovaj način sterilizacije je izuzetno  lak, a zimnica je pasterizovana i spremna za zimu.

Prvi korak je da staklene tegle i flaše dobro operete deterdžentom za sudove koji inače koristite. Kad se kratko ocede, lagano ih prebrišite čistom pamučnom kuhinjskom krpom, koja ne ostavlja dlačice.

Dok pripremate zimnicu, obavezan korak je i sterilizacija staklene ambalaže u koju ćete smestiti vaš ajvar, džem i druge namaze ili kiselu turšiju.

Drugi korak je obavezan nikako ne smete da preskočite, jer ako flaše ili tegle ne budu 100 odsto čiste, čitav trud može da vam propadne.

Neke domaćice vole da se potpuno osiguraju, pa  stavljaju tegle u ključalu vodu da se kratko "prokuvaju", pa tek onda stavljaju u rernu. Na ovaj način možete da izbegnete brisanje krpom - toplota rerne će osušiti preostalu vodu.

Treći i poslednji korak jeste da zagrejete rernu na maksimalno 100 stepeni, poređate tegle u pleh tako da im otvor bude okrenut nadole, i stavite ih da se greju 15-20 minuta.

Pažljivo ih izvadite iz rerne (staklo će biti vrelo) i krenite na punjenje dok su tegle još tople.

Naše bake odavno su smislile sjajan način sterilizacije ambalaže za turšiju, a što je od svega najbolje, ne zahteva mnogo ni truda, ni vremena, ni veštine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs/stil.kurir.rs