Cvekla je veoma zdravo povrće, koje se koristi u klinarstvu i medinici. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina (B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum, a sadrži još i jod.

Upotpunite svoju zimnicu još jednim receptom.

Sastojci:

  • 5 kg cvekle
  • biber u zrnu
  • 1/2 l sirćeta
  • 1 l vode
  • 75 g soli
  • 125 g šećera
  • pola konzervansa

Priprema:

Cveklu oprati i staviti da se kuva. Kada se skuva prosuti vodu, a cveklu ostaviti da se malo prohladi. Zatim cveklu oljuštiti i očistiti. Iseći na tanje kolutove. Slagati u tegle, a između dodati koje zrno bibera. Napunjene tegle zaliti tečnošću koja se pravi na sledeći način: skuvati i prohladiti sirće, vodu, so, šećer i konzervans. Staviti celofan na tegle i zatvoriti.

Izvor: Brzi recepti i saveti