Svi znamo da je za dobru i zdravu zimnicu bitno da je povrće dobro i zdravo, da su tegle dobro sterilisane i da su poklopci novi! Sve ostalo je stvar rutine i vaše dobre volje. U svežim plodovima paradajza možete uživati na bezbroj načina, ali ukus možete sačuvati i za hladnije dane.
Evo načina kako možete sačuvati paradajz za jesen i zimu.
Sastojci:
- čeri paradajz
- paradajz
Uzmite onoliko koliko tegli želite da ostavite za zimu. U jednu teglu staje otprilike oko 20 čerija, a većih paradajza oko 5-6.
Za jednu litarsku teglu:
- mirođija i peršun
- 1-2 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 5-7 komada zrna crnog bibera
- pola glavice crnog luka
- 2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
Povrće operite, luk crni i beli isecite, mirođiju i peršun takođe operite i usitnite. U oprene i sterilisane tegle ređajte prvo mirođiju i peršun, lovorov list, biber u zrnu, beli luk, zatim čeri paradajz do pola, crni luk, so i šećer, pa opet paradajz. Završite mirođijom i kašikom sirćeta. Preliti kipućom vodom sadržaj tegle i sterilizovati 10 minuta, tako što ćete tegle poređati u šerpu sa vrućom vodom. Nakon toga tegle opbrišite, malo protresite i ostavite okrenute naopako. Možete zimnicu skladištiti u stanu na tamnom mestu.
Napomena: Ako stavljate veći paradajz njega prethodno isecite na polovine ili četvrtine.
U galeriji pogledajte postupak.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus