Svi znamo da je za dobru i zdravu zimnicu bitno da je povrće dobro i zdravo, da su tegle dobro sterilisane i da su poklopci novi! Sve ostalo je stvar rutine i vaše dobre volje. U svežim plodovima paradajza možete uživati na bezbroj načina, ali ukus možete sačuvati i za hladnije dane.

Evo načina kako možete sačuvati paradajz za jesen i zimu.

Sastojci:

  • čeri paradajz
  • paradajz

Uzmite onoliko koliko tegli želite da ostavite za zimu. U jednu teglu staje otprilike oko 20 čerija, a većih paradajza oko 5-6.

Za jednu litarsku teglu:

  • mirođija i peršun
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 5-7 komada zrna crnog bibera 
  • pola glavice crnog luka
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

Povrće operite, luk crni i beli isecite, mirođiju i peršun takođe operite i usitnite. U oprene i sterilisane tegle ređajte prvo mirođiju i peršun, lovorov list, biber u zrnu, beli luk, zatim čeri paradajz do pola, crni luk, so i šećer, pa opet paradajz. Završite mirođijom i kašikom sirćeta. Preliti kipućom vodom sadržaj tegle i sterilizovati 10 minuta, tako što ćete tegle poređati u šerpu sa vrućom vodom. Nakon toga tegle opbrišite, malo protresite i ostavite okrenute naopako. Možete zimnicu skladištiti u stanu na tamnom mestu.

Napomena: Ako stavljate veći paradajz njega prethodno isecite na polovine ili četvrtine.

U galeriji pogledajte postupak.

Printscreen/Youtube/Simple recipe Kako ostaviti paradajz u teglama za zimu.

Izvor: Stvar ukusa