Sastojci:

  • 480 g jabuka, tanko nasečenih
  • 120 ml belog vinskog sirćeta
  • 120 ml jabukovog sirćeta
  • 240 ml vode
  • 4 kašike meda
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica celih karanfilića
  • 2 mahune anisa
  • 2 štapića cimeta

Recept za zimnicu od jabuka:

Za ovu zimnicu podelite nasečene jabuke u staklene tegle veličine 2 litre, ostavljajući pola cm prostora na vrhu svake tegle. U šerpi na srednjoj vatri kuvajte sirće, vodu, med, smeđi šećer, so, karanfilić i mahune anisa i promešajte da se sjedine. Pustite da tečnost za kiseljenje provri i kuvajte 2 minuta, dok se so i šećer ne rastvore. Skinite posudu sa vatre.

Jabuke prelijte vrelom tečnošću, ravnomerno raspoređujući u svaku teglu. Dodajte štapić cimeta u svaku teglu. Zavrnite poklopce na tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Prebacite tegle u frižider i ostavite da odstoje najmanje 48 sati pre jela. Što duže ih ostavite u tečnosti, ukus će biti jači. Možda ćete želeti da napravite i zimnicu od paprike somborke.

Pročitajte kako se pravi vodnjika

BONUS VIDEO

Kurir televizija KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

StvarUkusa