Sastojci:
- 8 srednjih krastavaca, seckanih
- 2 srednja luka, seckana
- 1 srednja crvena paprika, seckana
- 1 srednja zelena paprika, seckana
- 60 g soli
- 400 ml jabukovog sirćeta
- 1 kašika semena celera
- 1 kašika bibera u zrnu
- 700 g šećera
Recept za slatko-kiselu zimnicu:
Za ovu zimnicu pomešajte krastavce, luk i paprike u velikoj posudi. Posolite, pa sipajte hladne vode toliko da prekrije povrće. Pustite da se natapa 2 sata. Ocedite u cediljku.
Sipajte sirće u veliku posudu i ubacite seme celera i zrna bibera. Umešajte šećer i dovedite do ključanja. Nastavite da mešate dok se šećer ne rastvori, 2 do 3 minuta. Dodajte oceđeno povrće i vratite da provri, do 10 minuta. Skinite sa vatre.
Spakujte zimnicu u vruće, sterilisane tegle, ostavite malo prostora pri vrhu. Prođite čistim nožem ili tankom lopaticom oko unutrašnjosti tegli da biste uklonili sve mehuriće vazduha i zatvorite ih. U veliki lonac sa ključalom vodom spustite tegle sa razmakom od 5 cm, razdvojite ih pomoću stalka ili krpa. Pustite da ključa i kuvajte 10 minuta.
Izvadite tegle iz lonca i ostavite da odstoje 12 do 24 sata. Pritisnite sredinu svakog poklopca prstom kako biste osigurali da se poklopac ne pomera gore ili dole. Čuvajte na hladnom, tamnom mestu. Možda ćete želeti da napravite i kisele krastavce sa lukom.
Pročitajte kako se pravi šarena turšija sa esencijom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus