Sastojci:
Za američku slatko-kiselu zimnicu:
- 8 srednjih krastavaca, seckanih
- 2 srednja luka, seckana
- 1 srednja crvena paprika, seckana
- 1 srednja zelena paprika, seckana
- 60 g soli
- 400 ml jabukovog sirćeta
- 1 kašika semena celera
- 1 kašika bibera u zrnu
- 700 g šećera
Za sos:
- 112 g majoneza
- 60 g kečapa
- 2 kašičice američke slatko-kisele zimnice
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice belog sirćeta
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
Recept za originalni burger sos:
Za sos prvo napravite američku slatko-kiselu zimnicu. Pomešajte krastavce, luk i paprike u velikoj posudi. Posolite, pa sipajte hladne vode toliko da prekrije povrće. Pustite da se natapa 2 sata. Ocedite u cediljku.
Sipajte sirće u veliku posudu i ubacite seme celera i zrna bibera. Umešajte šećer i dovedite do ključanja. Nastavite da mešate dok se šećer ne rastvori, 2 do 3 minuta. Dodajte oceđeno povrće i vratite da provri, do 10 minuta. Skinite sa vatre.
Spakujte zimnicu u vruće, sterilisane tegle, ostavite malo prostora pri vrhu. Prođite čistim nožem ili tankom lopaticom oko unutrašnjosti tegli da biste uklonili sve mehuriće vazduha i zatvorite ih. U veliki lonac sa ključalom vodom spustite tegle sa razmakom od 5 cm, razdvojite ih pomoću stalka ili krpa. Pustite da ključa i kuvajte 10 minuta.
Izvadite tegle iz lonca i ostavite da odstoje 12 do 24 sata. Pritisnite sredinu svakog poklopca prstom kako biste osigurali da se poklopac ne pomera gore ili dole. Čuvajte na hladnom, tamnom mestu.
Kada imate zimnicu, izmešajte u maloj posudi sve sastojke za sos - majonez, kečap, američku zimnicu, šećer, sirće i biber. Servirajte odmah ili stavite u frižider, poklopljeno, do 1 nedelje. Možda ćete želeti da napravite i domaći crveni sos za pastu kao iz restorana.
Pročitajte kako se pravi aromatični tartar sos sa maslinama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način