Sastojci:
- 60 ml ulja
- 75 g sitno seckanog luka
- 4 do 6 čenova belog luka, sitno naseckanog
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašika mešavine suvih začina
- 35 g paradajz paste
- 800 g oljuštenog paradajza
- 1 kašičica fine morske soli, plus još po ukusu
- 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 15 g seckanih listova svežeg bosiljka ili 1 do 2 kašike sušenog bosiljka
Pogledajte kako se pravi:
Recept za domaći crveni sos za pastu:
Za crveni sos zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne omekša, 3 do 4 minuta. Umešajte beli luk, biber, suve začine i paradajz pastu. Pržite još minut da se razvije ukus. Sipajte paradajz. Koristite kašičicu ili gnječilicu za krompir da ga lagano razbijete za sos.
Smanjite vatru tako da sos lagano ključa. Posolite i pobiberite (možete dodati još kasnije ako je potrebno). Pustite da kuva na laganoj vatri 20 do 30 minuta ili dok se ne smanji za oko trećinu. Probajte i prilagodite začine dok se kuva. Isključite vatru i umešajte svež bosiljak.
Crveni sos možete da koristite odmah, da ga čuvate u frižideru do 4 dana ili da ga zamrznete do 3 meseca. Možda ćete želeti da napravite i aromatični tartar sos sa maslinama.
Pročitajte i recept za sos od mirođije
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus