Sastojci:
- 4 crvene paprike srednje veličine
- 1 patlidžan srednje veličine
- 80 ml ulja
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- 2 kašičice belog sirćeta
- so i biber, po ukusu
Recept za brzi ajvar:
Za domaći ajvar zagrejte rernu na 240°C. Pleh srednje veličine prekrijte papirom za pečenje. Patlidžan isecite na krupnije komade i poređajte ih u pleh. Potom crvene paprike isecite na polovine i poređajte na pleh. Pecite u rerni oko pola sata, dok paprike ne dobiju crnu nijansu.
Izvadite patlidžan i paprike iz pleha i stavite ih u veliku činiju. Pokrijte činiju najlonskim vrećicom i ostavite na stranu oko 20 minuta. Kada se ohlade, skinite koru sa patlidžana i bacite je. Oljuštite paprike i uklonite jezgro i semenke. Potom očišćene paprike i patlidžan prebacite u blender i dodajte beli luk.
Sipajte ulje i sirće, i dodajte soli i bibera koliko želite. Blendirajte sadržaj dok ne dobijete glatku smesu. Prebacite smesu u lonac i na laganoj vatri kuvajte sadržaj oko pola sata uz stalno mešanje. Sos treba da postane gust dok se krčka. Ako mislite da je potrebno više soli i bibera, dodajte malo u ovom trenutku i promešajte da se sjedine. Nakon toga skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Uživajte. Možda će vas zanimati i 8 saveta za savršen ajvar.
Pročitajte i kako se pravi leskovački ljuti ajvar
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus