1. Džem od šljiva sa cimetom i vanilom

Sastojci:

  • 1 kg šljiva, očišćenih od koštica
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • 100 ml vode

Recept za džem od šljiva sa cimetom i vanilom:

Za pripremu džema, u veću šerpu stavite šljive, dodajte vodu i limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri dok šljive ne omekšaju, oko 15-20 minuta, povremeno mešajući. Dodajte cimet i vanilu. Ukoliko koristite mahunu vanile, zarežite je po dužini i sastružite unutrašnjost u džem. Nastavite da kuvate džem dok ne postigne željenu gustinu, oko 40-50 minuta. Povremeno mešajte. Kada je džem gotov, prelijte ga u sterilisane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi pre skladištenja.

Obavezno probajte i najbolji džem od šljiva sa čokoladom!

2. Džem od jabuka sa đumbirom i limunom

Sastojci:

  • 1 kg kiselih jabuka (najbolje zelene ili domaće sorte), oljuštenih i isečenih na kockice
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • 2 kašike limunovog soka
  • 200 ml vode
  • Prstohvat cimeta (opciono)

Recept za džem od jabuka sa đumbirom i limunom:

Za pripremu džema od jabuka, u šerpu stavite jabuke, dodajte vodu, limunov sok i đumbir. Kuvajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, povremeno mešajući, oko 20-25 minuta. Kada jabuke postanu kašaste, po želji ih izgnječite viljuškom ili štapnim mikserom za glatku teksturu. Dodajte cimet (ako volite dodatni miris), pa kuvajte još 10-15 minuta dok ne postignete željenu gustinu. Sipajte džem u sterilisane tegle i zatvorite ih. Ostavite da se potpuno ohladi pre skladištenja.

Ako volite klasične, domaće džemove, obavezno probajte i ovaj od kombinacija jabuka i kupina!

3. Džem od kruške i pomorandže sa kardamomom

Sastojci:

  • 1 kg krušaka, oljuštenih i isečenih na kockice
  • Sok i kora jedne velike pomorandže (neprskane)
  • 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 150 ml vode

Recept za džem od kruške i pomorandže sa kardamomom:

Stavite kruške, sok i koru od pomorandže, vodu i limunov sok u šerpu. Kuvajte na srednjoj vatri dok kruške ne omekšaju, oko 20-30 minuta. Povremeno mešajte. Dodajte mleveni kardamom i kuvajte još 10-15 minuta dok džem ne postigne željenu gustinu. Kada je džem gotov, prelijte ga u sterilisane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi pre skladištenja. Svi ovi džemovi su prirodno zaslađeni voćem i začinima, pa su sjajan izbor za zdraviju varijantu omiljenih namaza!

Predlažemo i da probate domaći džem od kruške sa aromom vanile

BONUS VIDEO: 

Instagram/healthykitchenfoodnetwork Recept za tiramisu sa džemom od borovnica