Sastojci:
- 2 vanilina šećera
- 400 ml soka od limuna
- 2 kg krušaka, ojuštenih, očišćenih i isečenih na kockice
- 750 g jabuka, ojuštenih, očišćenih i isečenih na kockice
- 1 kg smeđeg šećera
Recept za džem od kruške sa aromom vanile:
Za džem prvo pripremite tegle tako što ćete ih dobro oprati u vrućoj vodi deterdžentom. Isperite, ocedite i zatim stavite u zagrejanu rernu, dok džem ne bude spreman. Vanilin šećer pomešajte sa 100 ml limunovog soka, mešajući dok se ne istopi.
Sipajte 570 ml vode u šerpu i ubacite kruške, sok od limuna pomešan sa vanilinim šećerom i kuvajte na laganoj vatri sa poklopcem, povremeno mešajući, 35 minuta. Dodajte jabuke i kuvajte još 10 minuta. Dodajte šećer i povećavajte temperaturu dok ne provri. Kuvajte 35 minuta, često mešajući. Dodajte ostatak limunovog soka i kuvajte 5 minuta.
Sipajte džem u posudu i ostavite da odstoji 10 minuta da se voće rasporedi. Prelijte džem u tegle i dobro zatvorite. Možda ćete želeti da napravite i domaći džem od jagoda bez šećera.
Pročitajte kako se pravi domaći džem od kupina
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem