Maslačak cveta u aprilu, a ovaj cvet možete da koristite za pripremu džema, čaja, da ga dodajete u salatu... Maslačak uvek berite na nekoj livadi, a mi vam predlažemo da od njega napravite džem. Sigurno ste nekada pravili džem od nekog voća, ali isprobajte i ovaj recept. Džem od maslačka je jednako ukusan i biće super namaz za palačinke.
Sastojci:
- 200 g maslačka
- 600 g šećera
- 500 ml vode
- 1/2 kašičice limunske kiseline
Recept za džem od maslačka:
Uberite maslačak i operite. Isecite žute latice i stavite u šerpu, pa prelijte vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim dodajte limunsku kiselinu i smanjite temperaturu na najmanju. Kuvajte pola sata, pa sklonite sa šporeta. Sklonite sa šporeta, pa poklopite i ostavite tako da stoji nekih sat vremena. Zatim procedite kroz gazu. Latice maslačka stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se šećer ne istopi i sve vreme mešajte. Zatim kuvajte još pola sata bez mešanja. Gotov džem sipajte u sterilisanu teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Pročitajte i ovo: Džem sa šljivama i kakaom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus