Džem od šljiva je najpopularniji srpski namaz. Klasičan recept je čuven po dobro ukusu, ali sada vam predlažemo da mu obogatite ukus kakaom i vanilom. Kako se peče u rerni ne morate da stojite pored šporeta i da mešate, pa je to još jedna prednost. A dodavanje balzamiko sirćeta će samo naglasiti ukus šljiva, pa će džem biti još ukusniji. Uživajte!
Sastojci:
1 kg šljiva
1 kašika balzamiko sirćeta
100 g šećera
1 kašika ekstrakta vanile
4 kašike kakaoa
Priprema:
Šljive očistite od koštice i isecite na sitne kockice, sipajte balzamiko i šećer i dobro promešajte. Zatim šljive sipajte u vatrostalnu posudu i pecite na 180°C oko sat vremena. Na pola pečenja pokrijte šljive folijom. Nakon pečenja sipajte vanilu i kakao, pa dobro promešajte i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Sipajte u sterilisane tegle.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus