Recept za Saher tortu dolazi iz Austrije, a osmislio ga je čuveni poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica, a pravi se od mekanog čokoladnog biskvita koji se premazuje džemom, a na kraju i čokoladom. Postoje različiti recepti za Saher tortu, a neki tvrdi da se džem nikako ne dodaje u ovu poslasticu.

Sastojci: 

  • 130 g crne čokolade 
  • 1 štapić vanile ili kašičica ekstrakta vanile 
  • 50 g putera
  • 100 g šećer u prahu 
  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 140 g brašna 
  • Još:
  • 125 ml vode 
  • 200 g džema od kajsije
  • 200 g šećera 
  • 150 g crne čokolade 

Recept za Saher tortu:

Štapić vanile isecite po dužini i izvadite semenke. U posudi pomešajte šećer u prahu, puter sobne temperature i vanilu. Sve dobro sjedinite mikserom. Umesto štapića vanile možete da koristite vanila ekstrakt. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutiter, pa sipajte i otopljenu čokoladu. Kratko umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte šne u smesu od putera i lagano promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno i ponovo lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u kalup koji ste obložili pek papirom, a ivice premazali puterom i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 15 minuta. Vrata rerne ne zatvarajte, već pecite sa odškrinutim vratima. Nakon 15 minuta zatvorite vrata i pecite još 50 minuta. Izvadite iz kalupa i stavite na rešetku, pa ostavite da se kora ohladi 20 minuta. Skinite pek papir i ostavite da se kora skroz ohladi. Presecite je na pola, pa premažite džemom koji ste prethodno zagrejali. Obe kore premažite, pa stavite jednu na drugu. Premažite celu tortu džemom. Istopite šećer sa vodom, pa dodajte istopljenu čokoladu i promešajte. Premažite celu tortu i ohladite u frižideru. Poslužite sa šlagom. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravi Saher torta

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Najbrža čokoladna torta

StvarUkusa/S.B.