Mlečni kolači su jednostavni za pripremu, a lagani su, pa su idealni kada su napolju vrućine. Jeste da ništa ne može da zameni sladoled, ali i mlečni kolači će vam prijati. Mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept za kolač sa karamelom koji uspeva i potpunim početnicima u kuhinji.  

Sastojci:

  • Za karamel sos:
  • 100 g šećera 
  • 50 ml vode 
  • 1 kašika soka od limuna 
  • Za mlečni fil:
  • 3 jajeta 
  • 2 žumanceta 
  • 60 g šećera 
  • 350 ml mleka 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • Za testo: 
  • 2 jajeta 
  • 1/2 kašičice soka od limuna 
  • 50 g šećera 
  • 50 g brašna 
  • 1 kašika mleka 
  • 1 kašika ulja 

Recept za mlečne kolače sa karamelom: 

Za karamel sos: U šerpu sipajte šećer i vodu, a onda i sok od limuna. Kuvajte dok ne dobije braon boju, ali nemojte da mešate. Sipajte karamelu u desertne čaše (samo da pokrijte dno). 

Za mlečni fil: U posudi pomešajte jaja i žumanca, pa dodajte šećer i umutite. Sipajte vanilu, ponovo sjedinite, pa sipajte i mleko. Procedite fil i sklonite penu, pa sipajte u čaše do pola. 

Za testo: Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca kratko umutite sa sokom od limuna. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte žumanca i sjedinite mikserom, pa sipajte prosejano brašno. Pomešajte mleko i ulje i dodajte u fil, pa lepo sjedinite. Sipajte preko mlečnog fila. 

Pecite kolače: Poređajte čaše u vatrostalnu posudu, pa sipajte vodu do pola. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 50 minuta. Ohladite 2-3 sata i služite. 

Pročitajte i ovo: Karamel čizkejk sa jabukama

BONUS VIDEO: 

Instagram/food_by_lilly Tiramisu kuglice

StvarUkusa/S.B.