Mlečni kolači su jednostavni za pripremu, a lagani su, pa su idealni kada su napolju vrućine. Jeste da ništa ne može da zameni sladoled, ali i mlečni kolači će vam prijati. Mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept za kolač sa karamelom koji uspeva i potpunim početnicima u kuhinji.
Sastojci:
- Za karamel sos:
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- 1 kašika soka od limuna
- Za mlečni fil:
- 3 jajeta
- 2 žumanceta
- 60 g šećera
- 350 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Za testo:
- 2 jajeta
- 1/2 kašičice soka od limuna
- 50 g šećera
- 50 g brašna
- 1 kašika mleka
- 1 kašika ulja
Recept za mlečne kolače sa karamelom:
Za karamel sos: U šerpu sipajte šećer i vodu, a onda i sok od limuna. Kuvajte dok ne dobije braon boju, ali nemojte da mešate. Sipajte karamelu u desertne čaše (samo da pokrijte dno).
Za mlečni fil: U posudi pomešajte jaja i žumanca, pa dodajte šećer i umutite. Sipajte vanilu, ponovo sjedinite, pa sipajte i mleko. Procedite fil i sklonite penu, pa sipajte u čaše do pola.
Za testo: Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca kratko umutite sa sokom od limuna. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte žumanca i sjedinite mikserom, pa sipajte prosejano brašno. Pomešajte mleko i ulje i dodajte u fil, pa lepo sjedinite. Sipajte preko mlečnog fila.
Pecite kolače: Poređajte čaše u vatrostalnu posudu, pa sipajte vodu do pola. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 50 minuta. Ohladite 2-3 sata i služite.
Pročitajte i ovo: Karamel čizkejk sa jabukama
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus