Čizkejk se služio još u antičkoj Grčkoj, a ono što je nebično je to da se ova poslastica služila kao svadbena torta. Danas postoji milion recepata za čizkejk i ne zna se koji je lepši. Da li ga pečete ili, bitno je da koristite sastojke koje volite. Mi vam danas donosimo savršen recept za karamel čizkejk sa jabukama.
Sastojci:
- 230 g mlevenog keksa
- 4 kašike neslanog putera
- Za fil:
- 700 g krem sira
- 150 g braon šećera
- 4 jajeta
- 2 kašičice začina za pitu od jabuka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kašike brašna
- prstohvat soli
- Za preliv od jabuka:
- 3 velike jabuke
- 1,5 kašika neslanog putera
- 2 kašike braon šećera
- 1/2 kašičice začina za pitu od jabuka
- slani karamel sos
Recept za karamel čizkejk sa jabukama:
Napravite podlogu od keksa
U posudi pomešajte mleveni keks i istopljeni puter. Dobro sjedinite, pa utisnite u kalup. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 8 minuta, pa ostavite da se ohladi.
Napravite fil za čizkejk
Umutite krem sir sa šećerom, pa postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. Posle svakog dodavanja jajeta i mućenja, sastružite fil sa ivica i nastavite. Na kraju dodajte začin za jabuku, vanilu, brašno i so i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sipajte fil preko podloge od keksa i poravnajte. Stavite kalup u dublji pleh i do pola ga (pleh) napunite ključalom vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 60 minuta. Nakon toga isključite rernu, ali ostavite kolač unutra da se ohladi. Vrata malo otvorite da para izlazi.
Dekorišite jabukama i karamelom
Nakon toga izvadite čizkjek iz rerne, pa ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga prebacite u frižider i ostavite tamo nekih 8 sati. U šerpi istopite puter, pa dodajte isečenu jabuku i pospite braon šećerom i začinom za pitu. Lepo promešajte i krčkajte dok jabuka ne pusti sok. Nakon toga ih sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohlade. Preko fila poređajte jabuke i slani karamel sos.
Pročitajte i ovo: Pečeni čizkejk sa jabukama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom