Čizkejk se pravio još u antičkoj Grčkoj, kada se služio na svadbama, umesto torte. Ovaj kolač postao je popularan u Americi pojavom krem sira i tada kreće pomama. Možete da ga pravite na razne načine, a naš predlog za danjašnji vreli dan je slani čizkejk sa karamelom. Ova neobična kombinacija će vas raspametiti već na prvi zalogaj, a za kratko vreme je postao popularan na društvenim mrežama gde je ovaj recept videlo preko milion ljudi. Osim fantastičnog ukusa, dobra stvar kod ovog čizkejka je što se ne peče.
- Sastojci:
- Za podlogu:
- 200 g običnog keksa
- 1 kašika kakaoa
- 100 g putera
- Za fil:
- 125 g indijskih oraščića
- 340 g krem sira
- 50 ml mleka od kokosa
- 80 g šećera u prahu
- 1 kašika karamel preliva
- Za dekoraciju:
- 250 ml slatke pavlake
- 3 kašike kakaoa
- karamel preliv
- slana čokolada od karamele
- krupna so
Priprema:
Pomešajte mleveni keks, kakao i istopljeni puter. Dobro sjedinite smesu i utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom. Potopite indijske orahe u toplu vodu, ali to uradite dan ranije, jer moraju da stoje preko noći. U blender stavite krem sir, proceđeni indijski orah, mleko od kokosa, šećer u prahu i karamel preliv. Dobro izblendirajte. Sipajte preko keksa, pa prošarajte karamel prelivom. Stavite u frižider preko noći. Premažite karamel preliv, a pavlaku umutite sa kakaom i sipajte u špric za kolače, pa ukrasite krajeve. Zatim pospite so i lomljenu čokoladu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem