Jedna od najpoznatijih poslastica sa višnjama je starinski žuti kolač. Nema domaćice koja ga nije bar jednom pravila, a njemu se uvek svi raduju. Ako volite ovaj kolač sa višnjama, preporučujemo da probate i čokoaldnu verziju. Pravi se baš lako, sastojci se samo umute i kolač se ispeče. Nisu vam potrebne nikakve kulinarske veštine, a ni skupi sastojci.
- Sastojci:
- Za testo:
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 80 ml ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 35 g kakaoa
- 300 g višanja
- Za glazuru:
- 50 g šećera
- 2 kašike kakaoa
- 80 ml grčkog jogurta
- 2 kašike putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa sipajte mleko, ulje i vanilu i nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodajte prosejano brašno, so, prašak za pecivo i kakao. Lepo sjedinite. Višnje odmrznite i procedite, pa pospite kašikom brašna. Promešajte, pa sipajte trećinu smese u kalup koji ste obložili pek papirom, poređajte višnje, sipajte drugu trećinu smese, poređajte višnje, pa sipajte treću trećinu smese. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 60 minuta. Pomešajte šećer, kakao i jogurt i dobro sjedinite. Kuvajte dok se šećer ne otopi, uz neprestano mešanje, pa dodajte puter i vanilu. Lagano promešajte i kuvajte dok se puter ne istopi. Prelijte preko kolača, pa pospite čokoladnim mrvicama.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem