Čupavci su čuveni australijski kolači koji se prave od mekanog biskvita, a onda se umaču u čokoladu i kokos. Postoji mnogo legendi kako je nastao recept za čupavce, ali ono što je sigurno jeste to da ih svi vole, a često se služe za slave i praznike. Danas vam predlažemo da umesto čuvenih kolača napravite tortu od istih sastojaka i tako obradujete i goste, ali i sebe fantastičnim ukusom vanile, kokosa i čokolade sa dodatkom jagoda i kremastog belog maskarpone fila.
Sastojci:
- Za biskvit:
- 3 jajeta
- 70 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 100 g brašna
- 20 g putera
- Za šećerni sirup:
- 50 g šećera
- 50 ml vode
- Za punjenje sa jagodama:
- 250 g smrznutih jagoda
- 50 g šećera
- 1 kašika limunovog soka
- Za glazuru:
- 120 g čokolade
- 140 ml slatke pavlake
- 200 g kokosa
- Za maskarpone fil:
- 250 g maskarpone sira
- 60 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 1/2 kašike želatina u prahu
- 2 kašike vode
Recept za čupavci tortu:
Napravite biskvit
Penasto umutite jaja sa šećerom, prstohvatom soli i vanilom, pa dodajte prosejano brašno. Lagano sjedinite, pa sipajte istopljeni puter i opet promešajte. Kalup premažite uljem, pa stavite pek papir i sipajte smesu za biskvit. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 18 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Napravite šećerni sirup
U šerpi pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok ne proključa. Dobijeni sirup sipajte u posudu i ostavite da se ohladi.
Punjenje od jagoda
Jagode odmrznite i procedite višak vode. Stavite jagode u šerpu i sipajte sok od limuna, dodajte šećer, pa kuvajte nekih 10 minuta, uz neprestano mešanje. Kada se smesa malo zgusne procedite.
Čokoladna glazura
Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom na pari.
Napravite maskarpone fil
Želatin pomešajte sa vodom i ostavite 5-10 minuta da nabubri. Za to vreme umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu, a onda dodajte vanilu i još malo mutite. Otopite želatin na pari, pa sipajte u fil. Promešajte. U maskarpone fil dodajte umućenu slatku pavlaku, pa lagano sjedinite.
Napravite tortu
Biskvit premažite prvo šećernim sirupom i onda prelijte čokoladnom glazurom. Pospite kokosom po vrhu i "zalepite" kokos po ivici. Stavite biskvit u frižider na pola sata. Presecite biskvit na 2 jednaka dela, pa jedan ponovo premažite šećernim sirupom. Stavite obruč za kolače preko i sipajte džem, pa poravnajte. Zatim sipajte maskarpone fil i poravnajte, a onda stavite drugi biskvit. Stavite u frižider na 4-6 sati ili preko noći. Ukrasite jagodama.
Pročitajte i ovo: Čokoladni čupavci bez pečenja
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu