Čupavci su čuveni australijski kolači koji se prave od mekanog biskvita, a onda se umaču u čokoladu i kokos. Postoji mnogo legendi kako je nastao recept za čupavce, ali ono što je sigurno jeste to da ih svi vole, a često se služe za slave i praznike. Danas vam predlažemo da umesto čuvenih kolača napravite tortu od istih sastojaka i tako obradujete i goste, ali i sebe fantastičnim ukusom vanile, kokosa i čokolade sa dodatkom jagoda i kremastog belog maskarpone fila. 

Sastojci:

  • Za biskvit:
  • 3 jajeta 
  • 70 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 100 g brašna
  • 20 g putera
  • Za šećerni sirup:
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • Za punjenje sa jagodama: 
  • 250 g smrznutih jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • Za glazuru: 
  • 120 g čokolade 
  • 140 ml slatke pavlake 
  • 200 g kokosa
  • Za maskarpone fil:
  • 250 g maskarpone sira
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 300 ml pavlake za kuvanje 
  • 1/2 kašike želatina u prahu
  • 2 kašike vode

Recept za čupavci tortu:

12:43
Korak 1

Napravite biskvit

Penasto umutite jaja sa šećerom, prstohvatom soli i vanilom, pa dodajte prosejano brašno. Lagano sjedinite, pa sipajte istopljeni puter i opet promešajte. Kalup premažite uljem, pa stavite pek papir i sipajte smesu za biskvit. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 18 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi. 

13:06
Korak 2

Napravite šećerni sirup

U šerpi pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok ne proključa. Dobijeni sirup sipajte u posudu i ostavite da se ohladi.

13:07
Korak 3

Punjenje od jagoda 

Jagode odmrznite i procedite višak vode. Stavite jagode u šerpu i sipajte sok od limuna, dodajte šećer, pa kuvajte nekih 10 minuta, uz neprestano mešanje. Kada se smesa malo zgusne procedite. 

13:11
Korak 4

Čokoladna glazura

Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom na pari. 

13:13
Korak 5

Napravite maskarpone fil

Želatin pomešajte sa vodom i ostavite 5-10 minuta da nabubri. Za to vreme umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu, a onda dodajte vanilu i još malo mutite. Otopite želatin na pari, pa sipajte u fil. Promešajte. U maskarpone fil dodajte umućenu slatku pavlaku, pa lagano sjedinite.

13:15
Korak 6

Napravite tortu

Biskvit premažite prvo šećernim sirupom i onda prelijte čokoladnom glazurom. Pospite kokosom po vrhu i "zalepite" kokos po ivici. Stavite biskvit u frižider na pola sata. Presecite biskvit na 2 jednaka dela, pa jedan ponovo premažite šećernim sirupom. Stavite obruč za kolače preko i sipajte džem, pa poravnajte. Zatim sipajte maskarpone fil i poravnajte, a onda stavite drugi biskvit. Stavite u frižider na 4-6 sati ili preko noći. Ukrasite jagodama. 

Pročitajte i ovo: Čokoladni čupavci bez pečenja

BONUS VIDEO: 

Instagram/best_kompotik Napoleon torta

(StvarUkusa/S.B.)