Čupavci ili Lamington nastao je u Australiji i proglašen je za nacionalni kolač. Brojne su priče i teorije o nastanku Lamingtona koji ime, po svemu sudeći, duguje istoimenom lordu, guverneru australijske države Kvinslend. Pravi se tako što se biskvit od vanile ispeče dan ranije, pa ga isečete na kocke, umočiteu čokoladu, a onda i u kokos. Popularne čupavce nema ko ne voli, a naš današnji predlog je i letnja verzija bez pečenja. Pravi se brže i lakše od originala, a ukus fantastičan.
- Sastojci:
- 1 l mleka
- 180 g šećera
- 100 g mlečne čokolade
- 160 g griza
- 5 g vanilin šećera
- 60 g kokosa
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, pa dodajte šećer i griz. Lepo promešajte, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pred kraj dodajte vanilin šećer i čokoladu i kuvajte još par minuta, uz mešanje, dok se svi sastojci lepo ne sjedine. U vatrostalnu posudu sipajte vodu, pa razlijte po posudi, da se pokvase i ivice i dno. Prospite vodu, a zatim sipajte smesu i poravnajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 2 sata. Izvadite iz posude i isecite na kocke, pa uvaljajte u kokos.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Slatki hleb za Uskrs - posna praznična vekna iz rumunske kuhinje
Kako da postavite i ukrasite sto za Uskrs
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite najlepša dekupaž jaja za Uskrs
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem