Već smo vam rekli da su se prvi čizkejk i krofne pravili u antičkoj Grčkoj. Ali, da li ste znali da su tada nastali i vafli, kod nas poznatiji kao bakin kolač. U antičkoj Grčkoj se bakin kolač pravio od testa koje se sipalo između dve ravne ploče (tadašnjeg aparata za valfe). Zvali su se obleios, a pravili su se od brašna, mleka ili vode, a kasnije su dodavana i jaja. Donosimo vam odličan recept za bakin kolač koji možete da služite sa slanim ili slatkim namazima.
Sastojci:
- 270 g brašna
- 50 g šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 3/4 kašičice soli
- 480 ml mleka
- 110 g putera
- 2 jajeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Recept za bakin kolač/wafle:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. U drugu posudu sipajte mleko, istopljeni puter, jaja i vanilu. Sve lepo sjedinite, pa pomešajte obe smese i dobro umutite. Dobro zagrejte aparat za bakin kolač ili vafle, pa premažite uljem. Kutlačom sipajte testo koje ste napravili i pecite. Pecite dok ne dobije zlatnu boju.
Pročitajte i ovo: Bakin kolač sa kokosom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom