Već smo vam rekli da su se prvi čizkejk i krofne pravili u antičkoj Grčkoj. Ali, da li ste znali da su tada nastali i vafli, kod nas poznatiji kao bakin kolač. U antičkoj Grčkoj se bakin kolač pravio od testa koje se sipalo između dve ravne ploče (tadašnjeg aparata za valfe). Zvali su se obleios, a pravili su se od brašna, mleka ili vode, a kasnije su dodavana i jaja. Donosimo vam odličan recept za bakin kolač koji možete da služite sa slanim ili slatkim namazima.
Sastojci:
- 270 g brašna
- 50 g šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 3/4 kašičice soli
- 480 ml mleka
- 110 g putera
- 2 jajeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Recept za bakin kolač/wafle:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. U drugu posudu sipajte mleko, istopljeni puter, jaja i vanilu. Sve lepo sjedinite, pa pomešajte obe smese i dobro umutite. Dobro zagrejte aparat za bakin kolač ili vafle, pa premažite uljem. Kutlačom sipajte testo koje ste napravili i pecite. Pecite dok ne dobije zlatnu boju.
Pročitajte i ovo: Bakin kolač sa kokosom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus