Već smo vam rekli da su se prvi čizkejk i krofne pravili u antičkoj Grčkoj. Ali, da li ste znali da su tada nastali i vafli, kod nas poznatiji kao bakin kolač. U antičkoj Grčkoj se bakin kolač pravio od testa koje se sipalo između dve ravne ploče (tadašnjeg aparata za valfe). Zvali su se obleios, a pravili su se od brašna, mleka ili vode, a kasnije su dodavana i jaja. Donosimo vam odličan recept za bakin kolač koji možete da služite sa slanim ili slatkim namazima. 

Sastojci: 

  • 270 g brašna
  • 50 g šećera 
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 3/4 kašičice soli
  • 480 ml mleka
  • 110 g putera 
  • 2 jajeta 
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Recept za bakin kolač/wafle:

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. U drugu posudu sipajte mleko, istopljeni puter, jaja i vanilu. Sve lepo sjedinite, pa pomešajte obe smese i dobro umutite. Dobro zagrejte aparat za bakin kolač ili vafle, pa premažite uljem. Kutlačom sipajte testo koje ste napravili i pecite. Pecite dok ne dobije zlatnu boju. 

Pročitajte i ovo: Bakin kolač sa kokosom

BONUS VIDEO: 

StvarUkusa/S.B.