Već smo vam rekli da su se prvi čizkejk i krofne pravili u antičkoj Grčkoj. Ali, da li ste znali da su tada nastali i vafli, kod nas poznatiji kao bakin kolač. U antičkoj Grčkoj se bakin kolač pravio od testa koje se sipalo između dve ravne ploče (tadašnjeg aparata za valfe). Zvali su se obleios, a pravili su se od brašna, mleka ili vode, a kasnije su dodavana i jaja. Donosimo vam odličan recept za bakin kolač koji možete da služite sa slanim ili slatkim namazima.
Sastojci:
- 270 g brašna
- 50 g šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 3/4 kašičice soli
- 480 ml mleka
- 110 g putera
- 2 jajeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Recept za bakin kolač/wafle:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. U drugu posudu sipajte mleko, istopljeni puter, jaja i vanilu. Sve lepo sjedinite, pa pomešajte obe smese i dobro umutite. Dobro zagrejte aparat za bakin kolač ili vafle, pa premažite uljem. Kutlačom sipajte testo koje ste napravili i pecite. Pecite dok ne dobije zlatnu boju.
Pročitajte i ovo: Bakin kolač sa kokosom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs