Dve evropske zemlje koje su možda najodgovornije za evoluciju vafla kakve danas poznajemo su Belgija i Holandija. U Ameriku holandski vafli stižu 1620. godine sa hodočasnicima. Tada počinju da se prelivaju javorovim sirupom, a danas možete da ih spremite sa voćnim nadevima, čokoladnim... Ako volite slatki doručak poslužite vafle, a kod nas je ovo slatko pecivo poznato kao bakin kolač ili galete.

Sastojci:

  •  1 šolja brašna
  • 1/2 kašike praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1/4 šolje ulja
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Recept za waffle, vafle ili bakin kolač: 

U posudi umuite jaje, pa dodajte šećer, ulje, mleko i vanilu. Dobro sjedinite, a zatim u posudu dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kašičicom soli. Sjedinite smesu za vafle ili bakin kolač, pa nauljite aparat i sipajte smesu. Pržite dok ne bude gotovo. 

Pročitajte i ovo: Osvežavajući sladoled sendvič

BONUS VIDEO: 

Tart sa borovnicama  Instagram/recetassaludables.alicia

Izvor: StvarUkusa